Oružari odbili overu zdravstvenih knjižica na tri meseca

Izvor: Blic, 21.Feb.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružari odbili overu zdravstvenih knjižica na tri meseca

Kragujevački oružari odbili su večeras predlog da im se overe zdravstvene knjižice za naredna tri meseca po modelu koji im je izložen na sastanku sa rukovodstvom filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Kragujevcu.

Predsednik Sindikalne organizacije u Fabrici oružja Dragan Ilić je rekao da je oružarima predlog izneo direktor kragujevačkog Fonda Predrag Petaković, a radnici su ga odbili jer ne žele da se preko posrednika dogovaraju, kao i da overa samo na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tri meseca nije rešenje.

"Prema tom predlogu, naša fabrika treba da uplati 520.000 dinara a Vlada Srbije, odnosno neko ministarstvo, oko četiri miliona dinara, što je ukupan iznos na ime jednomesečne obaveze za doprinose", rekao je Petaković Tanjugu.

On je potvrdio da je predstavnicima menadžmenta i sindikata izneo predlog kako bi jedino mogle, zakonski, da se overe zdravstvene knjižice zaposlenih u Fabrici oružja.

Bez overenih knjižica je dve hiljade radnika i više hiljada članova njihovih porodica. Iako je Vlada Srbije 8. februara donela zaključak da se radnicima odbrambene industrije overe zdravstvene knjižice i reši ovaj problem, to još uvek nije učinjeno.

"Nisam pregovarač, a predlog sam izneo jer su mi to saopštili iz republičke uprave prihoda kao mogućnost rešavanja ovih problema", rekao je Petaković, koji nije precizirao koje ministarstvo bi uplatilo sredstva, ali je naveo da bi ta sredstva fabrici bila dodeljena po osnovu subvencija.

Petaković je izneo i podatak da preduzeće "Zastava oružje" za uplatu doprinosa, prema kartici uprave prihoda, duguje više od milijardu dinara.

Kragujevački oružari koji protestuju zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, proteklu noć proveli su u zgradi filijale Zavoda za zdravstveno osiguranje, a danas su u popodnevnim satima zaključali treći sprat ove državne ustanove.Prilikom akcije koju su izveli nije bilo incidenata, a zaposleni sa trećeg sprata napustili su svoja radna mesta.

- Na naš zahtev da nam se omogući pravo na lečenje niko do sada nije reagovao, i zbog toga smo bili prisiljeni da najpre uđemo u kragujevačku filijalu, a zatim i da ispraznimo treći sprat. Oko 80 naših radnika provelo je noć u zgradi, očekujući da će neko reagovati, ali to se nije desilo. Ukoliko se naš zahtev ne ispuni zatvorićemo kompletnu filijalu - rekao je Dragan Ilić, predsednik sindikata "Zastava Oružja".

Ilić je kazao da radnici neće odustati od zahteva da im se overe zdravstvene knjižice, i da će, osim blokade filijale primeniti i druge metode sindikalne borbe.

Zbog nedostatka sredstava kragujevačka fabrika "Zastava Oružje" nije cele prošle godine uplaćivala doprinose za zdravstveno osiguranje, koji na mesečnom nivou iznose 14 miliona dinara, a radnicima već drugi mesec u ovoj godini nisu overene zdravstvene knjižice.

Povezane vesti: Kragujevački oružari provešće noć u filijali Zavoda za zdravstveno osiguranje Zaposleni u Zastava oružju sutra protestuju zbog neuplaćenog zdravstvenog osiguranja Protive se da 730 oružara odmah dobije otkaz „Zastava oružju“ potrebna ulaganja od 12,9 miliona evra Oružari dobili posao od 26 miliona evra
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.