Izvor: RTS, 08.Feb.2022, 16:43

Od sledeće grejne sezone čistiji vazduh u Kragujevcu

Tokom zimskih meseci, Kragujevac se već godinama nalazi na listi najzagađenijih gradova. Prema najavama, od naredne sezone, taj problem bi trebalo da bude delimično rešen - prelaskom gradske energane sa uglja na prirodni gas.
Crveni alarm u Kragujevcu je tokom zime gotovo svakodnevno upaljen. Razlog su pepeo, dim i čađ koje ispušta kragujevačka Energetika.

Građani kragujevačkog naselja Pivara žale se da teško dišu i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ne mogu da očiste garež.
A štetne čestice u vazduhu teško se čiste i iz organizma. Uzročnik su brojnih bolesti.
"To su bolesti respiratornog sistema, bronhijalna astma, hronična opstruktivna bolest pluća, karcinom pluća, bolesti kardiovaskularnog sistema, dakle srca i krvnih sudova, to su srčani zastoji, poremećaj srčanog ritma, moždani udari", objašnjava prof. dr Marina Petrović, pulmolog u UKC Kragujevac.
Kraj problema se nazire. Kotlovi na ugalj, stari više od pet decenija, biće zamenjeni novim - na prirodni gas.
"Što se tiče kvaliteta izduvnih gasova oni će biti nemerljivo bolji, potpuno će biti eliminisan sumpor i čađ iz izduvnih gasova, pi-em čestica više uopšte neće biti", najavljuje Andreja Ilić, direktor Energetike u Kragujevcu.
Pored toga, biće rekonstruisan i glavni cevovod preko kog se toplotna energija distribuira do krajnjih potrošača. Modernizacijom sistema daljinskog grejanja obuhvaćeno je i saniranje pepelišta.
"Sa pepelišta Energetike biće uklonjeno ukupno 45.000 tona pepela i šljake. Ovaj pepeo će biti, izvesno je, iskorišćen kao građevinski materijal za izgradnju puteva", navodi Andreja Ilić, direktor Energetike u Kragujevcu.
Novi kotlovi biće pušteni u rad 15. oktobra ove godine. Od tada, prema rečima nadležnih, zagađenje vazduha u gradu na Lepenici biće smanjeno za 70 odsto.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.