Obeležen Dan omladinskih radnih akcija

Izvor: Kragujevac.rs, 31.Mar.2018, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan omladinskih radnih akcija

Klub akcijaša i volontera Kragujevca, u znak sećanja na učesnike radnih akcija u drugoj polovini prošlog veka, obeležio je Dan omladinskih radnih akcija. Program obeležavanja započe je defileom ulicama grada kome su se priključili učenici, studenti, predstavnici udruženja ljubitelja fića i motocikala, kao Društva srpsko palestinskog prijateljstva. Podršku novoformiranom Klubu akcijaša i volontera, koji ove godine proslavlja svoj prvi rođendan pružio je i grad Kragujevac. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs <<

Trebalo je više vremena, više volje ali i mudrosti da se obnovi ideja volonterskog akcijaškog dobrovoljnog rada. Imajući u vidu da o izgledu grada Kragujevca i okoline ne mogu da brinu samo javna komunalna preduzeća, neophodan je i dobrovoljni rad što će ovo udruženje sigurno i dokazati, rekao je Ratko Tomašević, član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi, češtitajući kragujevačkim akcijašima prvu godišnjicu rada. On je izrazio nadu da će svaka naredna akcija koju budu sproveli imati veliki odziv građana i da će povećavati odgovornost za izgled svog grada, kao i ekološku svest, moralnost i solidarnost. Podrška grada Kragujevca, neće biti samo formalna, rekao je Tomašević, već će akcije koje bude organizovao Klub akcijaša i volontera, grad pomoći stručnošću i opremom svojih javno komunalnih preduzeća.

U prvoj godini rada Klub je uz pomoć učenika, prijatelja i dobrovoljaca realizovao više radnih akcija, među kojima su i raščišćavanje dela Spomen parka Šumarice, uredjenje dvorišta škole Vukašin Marković, uklanjanje deponija i rastinja sa Beloševačkog i Starog groblja u Kormanu.

Uz zahvalnost svima koji su podržali rad Kluba akcijaša i volontera Kragujevca, Miroslav Koprivica predsednik, izrazio je nadu da će se njihovim narednim akcijama pridružiti što više mladih, studenata i volontera jer u svima njima Klub vidi projektne i akcione partnere, istomišljenike i prijatelje. Ima puno toga, što danas u izmenjenim okolnostima, u svakoj ulici, mesnoj zajednici, školi, fakultetu, parku, Botaničkoj bašti, Šumaricama, mora da se uradi. Ima dovoljno posla za sve vredne, pozitivne i dobronamerne ljude, proaktivne i volonterske organizacije kako bi učinili nešto korisno za svoj grad i sredinu u kojoj žive, poručio je Koprivica na svečanosti koja je upriličena u Pešačkoj zoni.

Obeležavanju Dana omladinskih radnih akcija prudružili su se palestinski studenti i Društvo srpsko palestinskog prijateljstva, čiji je osnivač Talal Elzik zajedno sa predstavnicima grada Kragujevca i Kluba akcijaša i volontera zasadio “Drvo mira i prijateljstva“ čime je obeležen i 30. mart “Dan palestinske zemlje“.

Inače, za predstavnike Kluba akcijaša i volontera, član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi Ratko Tomašević, organizovao je svečani prijem u zgradi Gradske uprave, kome je prisustvovao i počasni predsednik Skupštine Saveza udruženja omladinskih radnih akcija prof.dr Slobodan Ristanović. On je izneo podatak da je od 1941. do 1990. godine u omladinskim radnim akcijama bilo oko dva miliona učesnika koji su u tom periodu dali preko 135 miliona dobrovoljnih radnih dana.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.