OBRAZOVNI SISTEM U SRBIJI SVE JAČI I SAVREMENIJI: Od oktobra možete upisati master iz veštačke inteligencije

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2021, 10:24

OBRAZOVNI SISTEM U SRBIJI SVE JAČI I SAVREMENIJI: Od oktobra možete upisati master iz veštačke inteligencije

U pitanju su Fakultet tehničkih nauka i Prirodno-matematički u Novom Sadu, Univerzitet u Kragujevcu i PMF u Nišu.

Od 1. oktobra na fakultetima u Srbiji počinju prvi studijski master programi iz oblasti veštačke inteligencije, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je da je to rezultat aktivnosti koje je resorno ministarstvo imalo tokom prošle godine, kada je raspisan javni poziv.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Pozvala je sve fakultete koji realizuju studijske programe iz oblasti računarskih nauka, elektrotehnike i računarskog inženjerstva, kako na osnovnim tako i master studijama, da se jave na javni poziv koji je i ove godine raspisan, jer je, napominje, izdvojeno tri miliona dinara za akreditacije dva master studijska programa iz oblasti veštačke inteligencije.

Krajnji rok je 24. septembar, navodi Dukić Mijatovićeva i naglašava da je osnovan i najmlađi institut u Srbiji za oblast veštačke inteligencije koji je počeo da radi u Novom Sadu.

- Mislimo da ćemo sa našim stručnjacima i mladima svi zajedno ostvariti veliki uspeh - rekla je državna sekretarka.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Miloš Radovanović novi master program vidi kao šansu koja diže rejting fakultetu i pomaže da se i za druge programe poveća interesovanje studenata.

Od 1. oktobra na master iz oblasti veštačke inteligencije trebalo bi da bude upisano 25 studenata, od kojih će 20 biti na budžetu, kaže Radovanović.

- Ovaj program nastao je kao rezultat saradnje dva odseka našeg departmana, to su odsek za matematiku i informatiku i sadrrzi sveobuhvatan pregled veštačke inteligencije, počevši od matematičke osnove, tehnike i algoritama - objašnjava Radovanović.

Program će biti baziran i na oblast mašinskog učenja, koje je jedno od podoblasti veštačke inteligencije.

Radovanović naglašava da je najvažnija primena i za to su obezbeđeni posebni predmeti koji obrađuju primene u oblasti medicine, biologije, obrade zvučnih, to jest govornih signala...

- Sve to podrazumeva obaveznu stručnu praksu u kompanijama, gde će studenti moći da primene svoja znanja - ističe Radovanović.

Na pitanje kakav odziv očekuje, on kaže da su se studenti već raspitivali o samom programu, kada će početi i šta će sve obuhvatiti, uz ocenu da se svest o značaju veštačke inteligencije polako "budi".

- Kako kod mlađih studenata tako i u kompanijama... I što se upisa tiče, neće biti problem popuniti kvotu - smatra Radovanović.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Od oktobra master iz veštačke inteligencije na fakultetima u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2021

Od 1. oktobra na fakultetima u Srbiji počinju prvi studijski master programi iz oblasti veštačke inteligencije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete...U pitanju su Fakultet tehničkih nauka i Prirodno-matematički u Novom Sadu, Univerzitet u Kragujevcu i PMF u Nišu...Državna sekretarka Ministarstva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.