Multimedijalna prezentacija kulturnog nasleđa Spomen-parka “Kragujevački oktobar“

Izvor: Kragujevac.rs, 07.Apr.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Multimedijalna prezentacija kulturnog nasleđa Spomen-parka “Kragujevački oktobar“

U kragujevačkom Muzeju 21. oktobar predstavljen je projekat Multimedijalna prezentacija kulturnog nasleđa Spomen-parka “Kragujevački oktobar“. Realizacijom porojekta, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ustanova Spomen-park “Kragujevački oktobar“ nastavlja da ide u korak sa tendencijama u savremenoj muzeološkoj praksi.

Autor projekta je viši kustos Katarina Babić, a ostatak tima koji je učestvovao u realizaciji projekta čine: Sanja Blagdanić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << docent Učiteljskog fakulteta u Beogradu, istoričarka Kristina Jorgić, Zoran Kovačević ispred Er medije, Nanad Staletić iz Total advertajzinga, kao i dizajner brošura Mladen Prokić iz agencije Promo.

Projekat se sastoji od tri segmenta: 3D virtuelne ture stalne postavke Muzeja “21. oktobra“; drugi segment čini audio-vizuelna animacija Simboli Spomen-parka “Kragujevački oktobar“; dok je treći obuhvatio štampanje dve brošure sa kreativnim zadacima za mlade. Svi korisnici interneta u zemlji i inostranstvu mogu da se upoznaju sa sadržajima Spomen-parka preko Virtuelne prezentacije Muzeja 21.oktobar, koja je implementirana u virtuelnu turu Spomen-parka dostupnu na internet strani Spomen-parka.

Audio-video animacijom, čiji su sastavni delovi animacija, crtana animacija, animacija fluida i specijalni efekati, na jedan drugačiji, kreativan način uz upotrebu raznorodnih simbola, ispričana je priča o stradanju u Kragujevcu 1941. godine, sa snažnom antiratnom porukom.

U skladu sa savremenim didaktičko-metodičkim pristupima u izučavanju istorijskih sadržaja izrađene su i dve brošure za đake osmogodišnje škole. Jedna je tematski vezana za stalnu postavku Muzeja 21. oktobar, a druga za memorijalni kompleks.

Koristeći se savremenim tehnologijama u oblasti komunikacije i očuvanja kulturne baštine, kulturno nasleđe Spomen-parka postalo je dostupnije i vidljivije, a sve u cilju popularizacije misije čuvanja sećanja na događaje iz oktobra 1941. godine.

Članovi aktiva osnovnih škola na čelu sa Snežanom Rajović, prepoznali su inovativan pristup savremenoj muzeološkoj pedagogiji, pa je dogovorena još jedna prezentacija ovog projekta za članove aktiva istoričara i predstvnike Školske uprave, koja će biti ponovo održana u Muzeju 21. oktobar, sa ciljem da se animira nastavni kadar i poveća poseta đaka osmogodišnjih i srednjih škola. Inače, preporuka je Ministarstva prosvete da se jedan ili dva školska časa posvete lokalnoj istoriji.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.