Može li stručna praksa da zadrži mlade u rodnom  mestu

Izvor: RTS, 11.Okt.2017, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li stručna praksa da zadrži mlade u rodnom mestu

U poslednjih pet godina grad Kragujevac i Univerzitet svakog leta organizuju praksu za studente. Akademci mogu stručno da se usavršavaju u nekom od javnih preduzeća ili gradskim upravama.
Jelena Sredojević uskoro brani diplomski na Ekonomskom fakultetu, dok je Jeleni Petrović ostalo je da položi još jedan ispit i završi studije ekonomije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ovog leta njih dve su radile u Gradskoj upravi za socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Mnogo su naučile kažu, konkretno radno iskustvo je prilično drugačije od teoretskih znanja koje studenti stiču na fakultetu.

"Mislim da je meni ova praksa omogućila da vidim kako se preraspodeljuju sredstva iz budžeta. To je još jedna, da kažem, odskočna daska da vidite da li je to za vas i da na kraju krajeva opwet da se možda preusmerite na neku drugu alternative, ali mislim da je svakako da doprinosi studentima", kaže  Jelena Sredojević, diplomac Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.
"Meni je iskreno najviše falilo da to traje duže, znači jer je organizovano samo za mesec dana tako da vi za mesec dana možete da naučite nešto, ovaj da kažem površinski, a tu onu ključnu suštinu prosto treba određeni period da se sve to savlada", kaže  Jelena Petrović, apsolvent Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.
Uprkos dobrim iskustvima sve se manje studenata opredeljuje za letrnju stručnu praksu. Grad i Univerzitet prošle godine ponudili su 126 mesta za stručno usavršavanje a prijavilo se 60 studenata. Ove godine još je manje interesovanje.
"Mi smo u ponudi imali oko 45 ponudjenih pozicija jednostavno ove godine je bilo 33. Studenti svoje stečeno znanje na svojim matičnim fakultetima mogu da iskoriste u praksi to je veoma dobro za njih tako da bi se bolje pozicionirali u budućnosti na tržištu rada", kaže Stefan Nikezić, član Gradskog veća za - pomoćnik gradonačelnika.
Za stručnu praksu studentima je ponudjeno da rade u javnim preduzećima i gradskim upravama, gde zbog zabrane zapošljavanja oni ne vide svoju budućnost, praksa uz to nije plaćena i organizovana je tokom leta pa nije dovoljno atraktivna za mlade.
rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542



Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.