MoZak- Možemo zaobići konflikte

Izvor: Kragujevac.rs, 19.Nov.2018, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MoZak- Možemo zaobići konflikte

Projekat “MoZak - Možemo zaobići konflikte“ koji partnerski realizuju Crveni krst Kragujevac i Društvo protiv šećerne bolesti uz podršku grada Kragujevca u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) finansiran od strane Evropske unije a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) trajaće osam meseci, do aprila 2019. godine i uključuje 187 učenika iz četiri osnovne škole i 18 gimnazijalaca u ulozi vršnjačkih edukatora, rečeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << je na konferenciji za novinare održanoj povodom prezentacije.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu je projekat Evropske unije koji realizuje i sporovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u našoj zemlji. Srbija je prvi put u ovakvom projektu a Kragujevac je jedan od pet gradova koji su učesnici programa i za koji je izdvojeno 60 hiljada evra na godišnjem nivou od strane UNDP-a. Prioritet je trošenje finansijskih sredstava za one ciljne oblasti koje su definisane strateškim dokumentima, lokalnim akcionim planovima na transparentan način. Šest organizacija civilnog društva su tokom javnog konkursa odabrane koje su na najbolji mogući način odgovorile javnom projektu. Projekat “MoZak“ kojim je aplikovala GO Crvenog krsta u partnerstvu sa Društvom protiv šećerne bolesti,  izabran je kao jedan od najboljih kada je reč o pravima dece, nediskriminaciji, prevenciji stigmatizacije, toleranciji, ljudskim i manjinskim pravima, verbalnoj komunikaciji, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Govoreći o projektu, Marica Patrnogić, koordinator projekta je rekla da, prema propozicijama konkursa koje su uključivale osetljive grupe, prepoznata je dugogodišnja potreba da se uradi projekat sa idejom prevencije nasilja među učenicima nižih razreda osnovne škole. Smatram da će ovaj projekat, njegove aktivnosti u potpunosti odgovoriti potrebama dece i naše lokalne zajednice. Projekat će trajati osam meseci, radićemo u saradnji sa Društvom protiv šećerne bolesti i podrazumeva edukaciju dece uzrasta od 9 godina u četiri osnovne škole a edukacije će raditi učenici Prve kragujevačke gimnazije. U okviru projekta gimnazijalci će proći obuku za vršnjačke edukatore koji će na temama tolerancije, diskriminacije, rodne ravnopravnosti, prevencije nasilja i nenasilnog rešavanja konflikta, dečijih prava i prevencije nasilja putem interneta osposobiti i osnažiti učenike osnovnih škola da se na jedan kvalitetan način bore protiv toga.

Cilj projekta je stvaranje bezbednog okruženja i zaštita dece od svih oblika nasilja, povećanje tolerancije, razumevanja, prihvatanja različitosti i negovanje nenasilnog rešavanja sukoba. Sa gimnazijalcima će raditi Nevenka Bogdanović, psiholog i pripremiće ih za držanje prezentacija na date teme. Prema njenim rečima biće izrađen i priručnik o održanim radionicama koji će služiti profesorima i stručnim saradnicima da u budućnosti sprovode ovaj program u čemu će se ogledati održivost projekta.

Ocenjujući projekat veoma vrednim, učiteljica Mirjana Kandić kaže da i pored programa građanskog vaspitanja koji se godinama realizuje u osnovnim školama i funkcionisanja tima za prevenciju nasilja u svakoj školi, projekat “MoZak“ se razlikuje jer u fokus stavlja verbalno nasilje koje je sve prisutnije.

Projekat se realizuje u četiri osnovne škole “Đura Jakšić“, “Dositej Obradović“, “Treći kragujevački bataljon“ i “19. oktobar“. Pored edukativnog dela gimnazijalaca u okviru projekta biće održane tribine na temu “Tolerancija u sportu i na terenima“, sportska manifestacija “Ne ljuti se mali čoveče“ i Festival pozorišnih predstava.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Evropska Unija

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.