Izvor: RTS, 09.Dec.2021, 17:40

Miodrag Stojković podneo ostavku na mesto profesora Medicinskog fakulteta u Kragujevcu

Profesor Miodrag Stojković podneo je ostavku na mesto redovnog profesora Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, nezadovoljan, kako kaže, odlukom da se promeni finansiranje opreme i rada Centra za istraživanje matičnih ćelija i Banke matičnih ćelija. Na Univerzitetu u Kragujevcu kažu da se plan finansiranja nije promenio.
Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu doktor Miodrag Stojković počeo je da radi 2007. godine. Stečena naučna iskustva na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << univerzitetima u Nju Kaslu, Valensiji, kasnije na Harvardu, u istraživanju matičnih ćelija i vantelesne oplodnje, više od jedne decenije prenosi srpskim studentima.

Sa željom da mladim naučnicima stvori uslove za usavršavanje kakve imaju njihove kolege u najrazvijenijim univerzitetskim centrima Evrope i sveta osmislio je projekte o osnivanju Centra za istraživanje i Banke matičnih ćelija.
O relizaciji projekta govorilo se još 2011. godine i baš kada se, posle mnogih problema, stiglo do nabavke opreme, za šta je država izdvojila ne mala sredstva, doktor Stojković je podneo ostavku na mesto redovnog profesora Medicinskog fakulteta zbog, kako kaže, odluke o promeni finansiranja opreme i rada Centra za istraživanje matičnih ćelija.
"Tu je skoro 1,7 miliona evra, namenjenih za opremanje centra i za bazu matičnih ćelija i moram da kažem uzeta su i raspoređena na sasvim drugu stranu, čak dato nekim ljudima koji nisu ni stavili zarez u tom projektu", kaže prof. dr Miodrag Stojković.
Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović ističe da se suštinski ništa bitno u finansiranju projekta nije promenilo, da je iznanađen odlukom profesora Stojkovića i da su za njega vrata tog univerziteta uvek otvorena.
"Iz ovog obrazloženja ja samo mogu da vidim da se očigledno radi o nekom nesporazumu. Ja ne znam ko je njemu davao informacije, ništa se suštinski nije promenilo. Ta sredstva za opremanje centra su tu i sve je kao što je i bilo", napominje Filipović.
Doktor Stojković više neće raditi na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, ali to ne znači da će prestati da realizuje svoje naučne projekte.
"Zahvaljujući mom boravku na Harvardu protekle dve godine ja sam doneo toliko tih analiza tako da će sigurno biti novih publikacija, a nadam se uskoro i patent", dodaje Stojković.
Na klinici Spebo doktora Miodraga Stojkovića u Leskovcu svakodnevno velike gužve. Ovo ostaje njegova baza odakle je u kontaktu sa svojim pacijentima i gde prima drage goste. Danas ga je posetio tromesečni Despot iz Niša, jedna od 1.500 beba začetih na toj klinici.  
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.