Izvor: RTS, 04.Dec.2021, 00:33

Medicinski fakultet u Kragujevcu ponovo akreditovan za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu ponovo je akreditovan kao državni fakultet za obavljanje naučno istraživačke delatnosti u oblasti medicinskih nauka. Akreditacija traje pet godina.
Prof. Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu navodi da se izdvajaju projekti iz oblasti imunoloških istraživanja i matičnih ćelija.

"Gde mi imamo i Centar izvrsnosti koji je registrovan, u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opsegu koji je brend broj jedan našeg fakulteta, zatim farmakologija i sve što ima veze sa ispitivanjem dejstva lekova, na čelu sa profesorom Jankovićem i njegovim timom na katedri za farmakologiju i naša ekipa na fiziologiji koja radi oblike tzv. translacionih istraživanja", navodi prof. Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.
U poslednje tri godine fakultet je visoko pozicioniran na Šangajskoj listi u oblasti kliničke medicine.
"Pokušavamo da uključimo što veći broj kliničara, pogotovu mlađih kliničara kojima je to potrebno i zbog njihovog daljeg napredovanja i usavršavanja da se spuste u bazičnu nauku i laboratoriju kako bi mogli da imaju kvalitetna nova istraživanja i kvalitetne radove", dodaje Jakovljević.
Povećan je i broj objavljenih radova.
"Ja bih se vratio u 2005. kada je bilo publikovano sedam radova. Rezultat sada je 214 i to sa izuzetnim kumulativnim impakt faktorom koji je meritoran i za neke druge, mnogo bogatije i mnogo bolje institucije", ističe Jakovljević.
Tu su i novi projekti iz programa Ideje Fonda za nauku. A u pripremi su i nove akreditacije.
Inače, pre 44 godine Medicinski fakultet u Beogradu je osnovao odeljenje u Kragujevcu koje je kasnije preraslo u samostalni fakultet, tako da oba fakulteta 9. decembar obeležavaju kao svoj dan.
U susret danu fakulteta, diplomcima Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu ovog vikenda će biti uručene diplome, a biće nagrađeni i najbolji studenti. Uz poštovanje protivepidemisjkih mera biće održan i naučni skup. 
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.