Kragujevac – grad koji živi

Izvor: Studnel.com, 19.Dec.2015, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac – grad koji živi

Mnogima je glavna asocijacija na pomenuti grad fabrika automobila Fiat, koja je neizostavna tema pri svakom pomenu Kragujevca. Ovaj grad je bogat kako kulturnim, istorijskim i prirodnim znamenitostima tako i manifestacijama koje se održavaju svake godine i čine ga živim. Krenućemo u obilazak pomenutih počevši od Spomen parka Kragujevački oktobar.
Spomen park Kragujevački oktobar osnovan je u sećanje na žrtve streljanja, od strane nemačkih vojnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << đake i profesore. Tradicionalno se svake godine na ovom prostoru održava Veliki školski čas, gde se okupljaju Kragujevčani, a i ostali, kako bi odali počast onima koji su nastradali 1941. godine.
 
Foto: www.facebook.com/Kragujevac
Na ulazu u Spomen park podignuta je poznata zgrada Muzej 21. oktobar u čijoj je arhitekturi naglašena simbolika kragujevačke tragedije. Ceo ovaj park nazvan Šumarice je za stanovnike Kragujevca i turiste glavno mesto za šetnju, relaksaciju i odmor. Ovde se nalazi i veliki hotel koji gostima obezbeđuje prijatan boravak u prirodnom okruženju.
Pored ovog parka za odmor je tu i Veliki park, koji služi za prijatnu šetnju i sastajanje svih generacija. Veštačka jezera koja su poznata i dosta posećena su Šumaričko i Bubanjsko jezero. Leti su glavna atrakcija kupališta i stanovnicima ovog grada pružaju odmor i mir u toplim letnjim danima. Kada smo se odmorili i prošetali srcem Šumadije, podsetimo se manifestacija kojima možemo prisustvovati u ovom gradu.
 
Foto: www.pinterest.com/StevanBorisavljević
Najperspektivniji festival koji se održava svake godine u bivšoj prestonici Srbije i koji okuplja ljude širom Evrope je Arsenal fest. Održava se krajem juna svake godine i poznat je po tome što okuplja izvođače, kako iz Srbije, tako i sa prostora bivše Jugoslavije i šire. Održava se na Kneževom arsenalu, originalnom i vizuelno fantastičnom prostoru. Ovaj festival spaja muzičke pravce kao što su rege, hip-hop, rep, fank i drugi.
Možda manje poznat, ali ne i manje zanimljiv je i festival Šumadija fest, koji se takođe održava svake godine i okuplja uglavnom mlađu generaciju Kragujevčana i ostalih zainteresovanih.
 
Foto: wikipedia.com/ZoranMiljkovićJoe
Ukoliko se nađete u Kragujevcu u ovom periodakada se ne održavaju ovi i slični festivali, postoje mesta za izlaske pogodna za sve uzraste. Od kafana, od kojih je najpoznatija kafana Palisad, smeštena u gore pomenutim Šumaricama, do pivnica, kafića i klubova koji rade do kasno u noć. Za one najambicioznije tu je klub Volpe, za ljubitelje rok muzike Porta i kafić Nemam Ve De, a klub Casino obično okuplja studente koji organizuju žurke u tom klubu i slično.

kragujevacputovanjasumaricesumadijski okrug
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.