Kragujevac domaćin Međunarodne kreativne konferencije

Izvor: Kragujevac.rs, 17.Feb.2017, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac domaćin Međunarodne kreativne konferencije

U organizaciji grada Kragujevca i Beogradske nedelje dizajna u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održana je međunarodna kreativna urbanističko - arhitektonska konferencija “Himan cities - Sharing cloud“ koja je okupila partnere na tom projektu iz 11 gradova Evrope: Sent Etjena, Londona, Milana, Ljubljane, Graca, Ćešina, Helsinkija, Bilbaoa, Taljina i Brisela.

Spoj tradicije i savremenih pespektiva definiše >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Kragujevac kao idealan izbor za održavanje ove međunarodne konferencije, a da taj izbor nije slučajan dovoljno govore ne samo teoretske postavke i kreativna promišljanja poboljšanja života ljudi u gradu, već i konkretan primer Kreativnog Velikog parka, istakla je otvarajući konferenciju Dragica Nikolić predsednica Upravnog odbora istoimene Fondacije. On je upravo spoj tradicije i višedecenijske navike Kragujevčana svih generacija da se okupljaju u njemu i modernog pristupa parkovskom uređenju. Ako osmislite park tako da se svako u njemu oseća opušteno i slobodno baš kao u sopstvenoj dnevnoj sobi, ako ponudite različite sadržaje, onda ste uspeli u osnovnoj nameri koju prepoznajem kao cilj čitavog međunarodnog projekta okupljenog danas u Kragujevu. A, to je humano društvo, pozitivno okruženje, socijalizacija, gubitak osećaja usamljenosti - jednom rečju poboljšan kvalitet života svakog čoveka u gradu.

Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo da budem deo priče koji ispisuje novu istoriju starog parka u kome sam i sama odrastala, rekla je Dragica Nikolić. Svoje učešće u ovom projektu doživljavam kao skromni doprinos rodnom gradu, ali i kao poziv svim građanima širom Srbije da slede ovaj primer - poručila je Dragica Nikolić.

Inače, rezultat saradnje grada Kragujevca sa Beogradskom nedeljom dizajna je “Kreativni Veliki park“ koji je ko - finansiran od strane EU programa Kreativna Evropa. Projekat Beogradske nedelje dizajna kao srpskog predstavnika u ovom EU programu  realizovan je kao privatno / javno partnerstvo Fondacije “Dragica Nikolić“ i grada Kragujevca, uz učešće brojnih donatora.

Izuzetno nam je drago da smo u Srbiji među prvima deo ovog važnog projekta, pan - evropske platforme za deljenje najboljih iskustava u pronalaženju inovativnih modela života u gradovima - rekao je Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada Kragujevca koji je poželeo dobrodošlicu učesnicima konferencije. Kragujevac ima čast da bude domaćin ove faze projekta, posle Sent Etjena, Londona i Milana. Ova konferencija prilika je da Kragujevac predstavimo svetu, ali i da razmenimo iskustva, naučimo nešto novo na primeru gradova partnera u ovom projektu. Jer, naša je želja, rekao je Petrašinović, da Kragujevac kreiramo po meri građana uz njihovo aktivno učešće u planiranju i izgradnji.

Na konferenciji su gradovi partneri na ovom projektu predstavili svoje studije slučaja i rezultate istraživanja načina na koji stanovnici mogu da zauzmu svoje mesto u planiranju savremenog grada kao i načina da se bolje osmisli gradski suživot kao izvor dobrobiti i kvaliteta života građana. Reč je, istakao je Jovan Jelovac iz Beogradske nedelje dizajna, o projektima koji su posvećeni ideji dizajna kao osnovnog sredstva za transformaciju urbanih i javnih prostora.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.