Izvor: Blic, 16.Sep.2016, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac: Otvorene nove prostorije Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama

Kragujevačko Udruženje osoba sa mentalnim smetnjama "Luna" od danas radi u novim prostorijama u Ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića 25 u tom gradu.

Otvarajući nove prostorije, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović rekla je novinarima da je Kragujevac danas postao "prestonica duše".

- Svako može imati neki mentalni problem, zbog čega je važno imati razumevanje za osobe sa mentalnim smetnjama i, kada je potrebno, lečiti bol duše - navela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ministarka.

Ona je ocenila da se mentalno stanje naše nacije ne razlikuje od stanja u okruženju, regionu i Evropi ali je upozorila da će već od 2020. godine depresija biti drugi uzrok radne nesposobnosti, posle kardiovaskularnih bolesti.

- Moramo raditi na prevenciji mentalnog razboljevanja tako što ćemo imati dobre edukativne programe, zajednička razmišljanja sa onima koji imaju mentalne poteškoće i tražiti zajednička rešenja tako što ćemo povezivati veći broj institucija - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je pohvalila doprinos Grada Kragujevca zaštiti ljudskih prava i istakla važnost učešća lokalne samouprave u odbrani prava najosetljivijih, među kojima su i osobe sa mentalnim smetnjama. Predsednica Upravnog odbora "Lune" Suzana Perović kazala je da će udruženje kroz različite radionice pružati psiho-socijalni podsticaj osobama sa mentalnim smetnjama i članovima njihovih porodica u cilju njihovog uključivanja u zajednicu.

- Naše udruženje, koje ima oko 50 članova, radiće svakodnevno na problemu diskriminacije, a planiramo da u saradnji sa italijanskom Asocijacijom Trentino za Balkan, počnemo da radimo i na radnom uključivanju naših članova u socijalna preduzeća - rekla je Perović.

Ona je dodala da kroz protokole kragujevačkog Doma zdravlja godišnje prođe oko 18.500 ljudi koji imaju neku psihijatrijsku dijagnozu, što znači da svaki deseti gradjanin Kragujevca prima u toku godine neku terapiju. Otvaranju prostorija Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama prisustvovao je i direktor Asocijacije Trentino za Balkan Mauricio Kamin koji je istakao da ta organizacija već deset godina pomaže realizaciju programa u Kragujevcu kroz podršku usavršavanju stručnjaka u oblasti mentalnog zdravlja.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Otvorene prostorije Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama

Izvor: Kragujevac.rs, 16.Sep.2016

Udruženje osoba sa mentalnim smetnjama “Luna“ posle dva meseca rada danas je dobilo i svoje prostorije u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 25. Otvaranju prostorija, pored predstavnika Grada i Doma zdravlja, prisustvovali su Prof. dr Slavica Đukić - Dejanović ministarka u Vladi Republike...

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.