Otvorene prostorije Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama

Izvor: Kragujevac.rs, 16.Sep.2016, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorene prostorije Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama

Udruženje osoba sa mentalnim smetnjama “Luna“ posle dva meseca rada danas je dobilo i svoje prostorije u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 25. Otvaranju prostorija, pored predstavnika Grada i Doma zdravlja, prisustvovali su Prof. dr Slavica Đukić - Dejanović ministarka u Vladi Republike Srbije i Mauricio Kamin direktor Asocijacije Trentino za Balkan koja finansijski podržava taj projekat.

“Luna“ je korak između Savetovališta za mentalno zdravlje koje bi uskoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << trebalo da preraste u Centar - rekla je Prof. dr Slavica Đukić - Dejanović na prijemu koji je danas tim povodom organizovan u Gradskoj upravi. Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je pre nešto više od dve godine, u skladu sa Zakonom o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama otvorio Savetovalište, a možda će biti i prvi grad u Srbiji koji će dobiti Centar za mentalno zdravlje. Kakav i koliki doprinos Kragujevac daje zaštiti ljudskih prava vidi se kroz odnos prema osobama koje imaju mentalne poteškoće. Govoreći o mentalnom stanju nacije, ministarka Đukić - Dejanović je rekla da se ne razlikuje od mentalnog stanja u regionu i Evropi. Ipak, neophodno je da se ozbiljno radi na prevenciji jer će depresija 2020. godine biti drugi uzrok radne nesposobnosti posle kardio vaskularnih bolesti.

Samo u Kragujevcu kroz protokole Doma zdravlja godišnje prođe između 18 000 i 18 500 ljudi koji imaju neku psihijatrijsku dijagnozu. Zbog toga je psihijatar dr Suzana Pavlović predsednik Upravnog odobra Udruženja “Luna“ i koordinator Savetovališta preporučila građanima da se, ukoliko imaju neki problem, bez uputa obrate Savetovalištu.  U prostorijama Udruženja pružaće se socijalno psihološki podsticaj kako osobama sa mentalnim smetnjama tako i članovima njihovih porodica kako bi se uključili u širu društvenu zajednicu. U saradnji sa partnerima iz Italije očekujemo da kroz projektno finansiranje dođemo do socijalnih preduzeća odnosno radne aktivacije i lečenja u zajednici. U ovom trenutku imamo likovnu, vajarsku i novinarsku radionicu, zatim radionicu za podršku osobama sa depresivinim poremećajima i ženama obolelim od karcinoma dojke.

Lokalna samouprava u Kragujevcu prepoznaje značaj psihijatrije u zajednici i u proteklom periodu Savetovalište je učinilo mnogo u zaštiti mentalnog zdravlja po principu što bliže korisnicima i porodici - rekla je dr Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu. Formiranjem centra počećemo sa konceptom lečenja osoba sa mentalnim poteškoćama u zajednici, po ugledu na italijanski model, koji se u Kragujevcu sprovodi zahvaljujući saradnji sa italijanskom Asocijacijom Trentino za Balkan. Asocijacija ima više od deset godina iskustva u međunarodnoj saradnji između opštine Trentino i 30 područja jugoistočne Evrope na izgradnji otvorenog i inkluzivnog društva. Oni su izdvojili sredstva za opremanje prostora za Centar u Kragujevcu. Inače, u severnoj pokrajini Trentino već 30 godina nema institucija zatvorenog tipa za smeštaj osoba sa mentalnim poteškoćama.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.