Izvor: JUGpress.com, 19.Jul.2023, 22:25

Koalicija za slobodu medija: Dodik da shvati da je sloboda medija mera slobode društva

BEOGRAD-KRAGUJEVAC

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje pretnje koje je dobio programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Po već viđenoj i oprobanoj matrici Gruhonjiću su nakon Dodikovih kvalifikacija počele stizati pretnje preko društvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mreža.

Milorad Dodik je optužio Gruhonjića da “mrzi Srbe i da je to dokaz najgoreg šovinizma koji je u funkciji rušenja demokratskih i građanskih vrednosti”.

Povod za napade na Gruhonjića bilo je njegovo gostovanje na Televiziji N1, gde je govorio, između ostalog, i o presuđenim slučajevima u Srebrenici.

Ubrzo po gostovanju, programskom direktoru NDNV-a su putem društvenih mreža počele stizati pretnje, a Dodikove optužbe iskorišćene su i za napad na TV N1 tako što se tražila zabrana njenog rada na teritoriji RS.

Koalicija ukazuje Dodiku, ali i svim drugim političarima i predstavnicima vlasti, da sloboda govora, pogotovo kada je reč o iznošenju istina, igra ključnu ulogu u održavanju i jačanju demokratskog društva.

Koalicija za slobodu medija smatra da je ovakvo ponovno targetiranje Gruhonjića opasno jer izrečeno dolazi od strane javnog funkcionera, i da je u pitanju model ponašanja prema novinarima koji se pokazao kao veoma efikasno sredstvo pritiska i poruke drugima da krenu u pretnje i napade.

Ovakva atmosfera i negativan odnos prema novinarima i medijima ima za cilj da pre svega ostavi utisak na građane, koji nakon toga, najčešće na društvenim mrežama, vređaju i uznemiravaju novinare, upućuju pretnje i dodatno raspiruju mržnju.

Dodik, ali i ostali političari koji su se poslednjih dana isticali govorom mržnje, moraju shvatiti značaj slobode govora jer u suprotnom idemo u smeru koji šalje poruku šta vas čeka ukoliko kažete ono što mislite, i vodi ka urušavanju osnovnih vrednosti u društvu. Sloboda medija je zapravo mera slobode društva, navodi se u saopštenju.

U

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija. (kraj) SM/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.