Jedini Hrvat koji proizvodi delove za srpski „Fijat“

Izvor: Blic, 11.Maj.2012, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedini Hrvat koji proizvodi delove za srpski „Fijat“

Proizvođači auto-delova iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH zajednički će nastupati na tržištu i na sajmovima, predviđeno je memorandumom koji su potpisali klasteri iz ovih zemalja.

Nova fabrika "Fijata” u Kragujevcu je poseban izazov sa sve firme koje mogu da naprave bilo koji deo za ugradnju u njihovo vozilo. Kako je za "Blic” izjavio direktor auto-klastera Hrvatske Branko Mihalić, već postoji firma koja je uspela da uđe među dobavljače za prvu ugradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delova za „fijat 500L”.

- "Plastik” a.d. iz Splita, poznatiji kao bivša "Jugoplastika”, za "fijat 500L” pravi šest delova, od kanistera za pranje stakla do poklopaca. U njoj radi više od 1.000 radnika. Već pravi delove za "Reno”, "Dačiju”, BMW, "Ford”. Posao sa "Fijatom” spada u manje, ali tako se dobija poverenje - kaže Mihalić.

Kako tvrde čelnici auto-komponentaških klastera, jasno je zbog čega firme iz regiona imaju prednost nad ostalima. Cena radne snage je niža, kvalitet mora da bude isti, a rokovi isporuke moraju da se poštuju.

U Hrvatskoj radnik za mašinom zarađuje od 400 do 600 evra, u Srbiji od 300 do 400, a u BIH oko 350 evra. Presudno je to što se lakše dolazi do novca iz fondova EU kada se nastupa zajednički, regionalno, nego pojedinačno.

- Mi svi ovde imamo po 100 godina tradicije u proizvodnji u mašinskoj i automobilskoj industriji - kaže Krunoslav Rašić, direktor klastera iz BiH.

Povezane vesti: Fijatova prodajna akcija od 10. maja Novi Fijat od juna vozovima do Luke Bar Ferara: U maju serijska proizvodnja fijata "500 L" Stigli japanski roboti za sklapanje srpskog "fijata" Nemac na putu za Split podigao NATO borbene avione
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I iz Splita stižu delovi za Fijat

Izvor: B92, 11.Maj.2012

Beograd -- Proizvođači auto-delova iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH zajednički će nastupati na tržištu i na sajmovima...Ovo je predviđeno memorandumom koji su potpisali klasteri iz ovih zemalja...Nova fabrika "Fijata” u Kragujevcu je poseban izazov sa sve firme koje mogu da naprave...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.