Građani Novog Pazara ne poštuju mere zaštite, broj obolelih od korone raste

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 15:30

Građani Novog Pazara ne poštuju mere zaštite, broj obolelih od korone raste

U Novom Pazaru i Tutinu i dalje raste broj obolelih od koronavirusa. Epidemiološka situacija u poslednjih desetak dana mnogo je gora nego što je bila u aprilu i maju, u jeku pandemije. Uprkos tome, građani još ne shvataju ozbiljno preporuke Vlade Srbije o merama zdravstvene zaštite.
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, povećan je i broj pacijenata sa težom kliničkom slikom  koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su upućeni na lečenje u Klinički  centar u Kragujevcu. Dvoje je na respiratoru.

Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, navodi da je ukupan broj novootkrivenih slučajeva do danas 171  u tom gradu i 56 osoba u Tutinu. Situacija je pod kontrolom, kaže on.  Zavod radi sve kako bi se što pre ova situacija stabilizovala. U dogovoru sa inspekcijskim službama  juče su obišli sve lokale u centru grada. Njihov utisak je da građani ne poštuju mere zaštite.
 Po oceni zdravstvenih stručnjaka, nagli skok broja obolelih od kovida 19 posledica je preranog opuštanja nakon ukidanja vanrednog stanja, koje se vremenski poklopilo sa bajramskim praznicima tokom kojih je bilo  masovnih prisnih kontakata.
 Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Payaru
" Zaboravili smo na mere distance," upozorava Šefadil Spahić, "kod nas je, na žalost, taj prisni kontakt sa mnogo rukovanja, mnogo grljenja i ljubljenja, još jednom molim sve sugrađane da zaboravimo na tu naviku, da što više koristimo zaštitne maske, a posebno u zatvorenim prostorima, da upotrebljavamo dezinfekciona sredstva."

Novi Pazar i Tutin su gradovi koji imaju veliki broj sugrađana na privremenom radu u inostranstvu. Narednih dana očekuje se njihov povratak, što zahteva dodatne mere opreza kako se novi talas epidemije ne bi još više širio.
 
 
 
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.