FAS: Radnici i menadžeri se druže

Izvor: B92, 29.Maj.2013, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAS: Radnici i menadžeri se druže

Kragujevac -- Od kada je Fijat došao u Kragujevac, odnos između radnika u prozvodnji i menadžera je profesionalan, a onima koji očekuju drugačije, nije mesto u fabrici.

Kako je izjavio predsednik samostalnog sindikata u Fabrici Fijat automobili Srbija, Zoran Marković radnici i menadžeri u Fijatu često znaju i da se druže van radnog vremena, "najčešće na sportskim manifestacijama, ali i na rekreativnim, u koje su uključeni članovi porodica, a zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su proslavljali i Novu godinu".

Naglašavajući da radnici imaju radne zadatke, a da su rukovodioci ti koji prate proces realizacije, Marković je rekao da svakome ko je očekivao drugačiji odnos u radnom vremenu, očigledno nije mesto u fabrici.

"Svi smo ovde sa jednim ciljem, da radimo, da se prozvodnja odvija i da zaradimo, kako kompanija tako i radnici svoje lične dohotke", naveo je Marković. Podsetivši da se u Fijatovim fabrikama u svetu radi 10 sati dnevno četiri dana u sedmici, Marković je kazao da je rukovodstvo FAS-a u Kragujevcu ne davno udovoljilo zahtevu sindikata i da zaposleni rade osam sati dnevno pet dana u nedelji.

"Od aprila radimo osmočasovno radno vreme pet dana u nedelji, osim kada se, kao nedavno zbog kašnjenja u isporuci delova fabrici radi prekovremeno, sa ciljem da se ispoštuje potražnja", rekao je Marković, i istakao da sav prekovremeni rad se uvek plaća, u skladu sa kolektivnim ugovorom, odnosno uvećanjem koji je dogovoren njime.

Kada je reč o pauzama u toku radnog vremena, Marković je rekao da Fijat strogo poštuje zakone Republike Srbije.

"Za osmočasovno radno vreme, radnik koji radi nametnutim tempom ima dve pauze, za fiziološke i tehnološke potrebe, i plus jednu pauzu od pola sata", rekao Marković i podsetio da je fabrika pre nekoliko meseci otvorila kuhinju u kojoj je zaposlenima u ponudi topli obrok, koji se sastoji od glavnog jela, supe, salate i dezerta za 35 dinara.

Na pitanje da li je poznato ko je nedavno oštetio automobile u noćnoj smeni, Marković je rekao "da sa tim ne treba žuriti, i da će interna kontrola fabrike sigurno otkriti ko je to učinio".

On je ponovio da je samostalni sindikat apsolutno protiv ugrožavanja imovine, kao i da svi zaposleni imaju, kako je rekao, "model i način da iznesu svoje nezadovoljstvo i da zbog toga neće trpeti nikakve pritiske".
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Fiat

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FAS: Radnici i menadžeri se druže

Izvor: Akter, 29.Maj.2013

Od kada je Fijat došao u Kragujevac, odnos između radnika u prozvodnji i menadžera je profesionalan, a onima koji očekuju drugačije, nije mesto u fabrici

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.