Erotika iz bestselera zaposela veliko platno

Izvor: Politika, 10.Feb.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erotika iz bestselera zaposela veliko platno

Filmska adaptacija romana „Pedeset nijansi – siva” večeras premijerno u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Subotici, Jagodini i Užicu na rasprodatim projekcijama

Film „Pedeset nijansi – siva”, adaptacija prvog romana E. L. Džejms biće večeras premijerno prikazan u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Subotici, Jagodini i Užicu na skoro rasprodatim projekcijama. Zbog velikog interesovanja beogradske publike za večerašnju premijeru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Centru „Sava” u 20.30, koja je rasprodata, uvedena je i projekcija u 17.30 sati. Koliko interesovanje vlada za ovim filmom u Srbiji svedoči i podatak da su karte za prvih 12 projekcija u bioskopima „Sinepleks” u Beogradu i Kragujevcu već planule. Sličan trend je i u svetu, gde je u pretprodaji kupljeno 25 miliona ulaznica za prve projekcije ovog filma!

Roman „Pedeset nijansi – siva” autorke E. L. Džejms prvo je skromno izdat putem onlajn izdavačke kuće 2011, da bi njena trilogija „Pedeset nijansi” postala jedna od najbrže prodavanih sa više od 100 miliona prodatih primeraka, prevedenih na 52 jezika širom sveta. Tako je nepoznata TV producentkinja Erika Leonard postala obožavana spisateljica E. L. Džejms, dospevši čak i na „Tajmovu” listu sto najuticajnijih ličnosti.

„Pedeset nijansi – siva” opisuje razvoj ljubavne veze između zagonetnog dvadesetsedmogodišnjeg milijardera Kristijana Greja i seksualno neupućene studentkinje završne godine koledža Anastazije Stil. Autorka jeste ponudila ljubavnu priču, ali ta priča je vrlo provokativna, jer ispituje seksualne granice pojedinaca – postavljanje, poštovanje i prevazilaže istih – i svim istraživanjima. Iako mnogi kritičari, pa i pisci smatraju da su detaljno opisane scene seksa ono što je romanu privuklo milione čitalaca širom sveta, autorka Džejms se sa tim ocenama nije složila, ističući da je to, ipak, ljubavna priča.

Njena priča o studentkinji Anastaziji koja se zaljubljuje u zgodnog i bogatog Kristijana i sa njim se upušta u sado-mazohističke seksualne odnose, postala je roman-fenomen čiji se junaci oslobađaju svih seksualnih zabrana. Naravno, svet nije tek sa Džejmsovom otkrio erotski roman, ali je izgleda tek tada postao spreman da ga čita bez uzdržavanja, najčešće na plaži (prema nekim istraživanjima ovo štivo je najidealnije za čitanje na letovanju). Slično, kao što TV publika nije otkrila seks u TV seriji „Seks i grad”, ali su mnoge žene tada najzad stekle hrabrost da otvoreno govore o vezama i avanturama.

E. L. Džejms je spojila ljubavni i erotski roman mada je tu erotika više bila marketinški trik. Njena ipak plitka priča brzo se čita, ima ritam i drži pažnju, što je idealna literatura za domaćice – glavnu čitalačku publiku kod nas i u svetu. U romanu nema psihologizacije likova, nedostaje motivacija, a stil je površan. Ali ljudi danas ni nemaju vremena za ozbiljne romane, a kamoli dugačke, jer traži se nešto što se brzo čita. A kad se tome doda još i seks i prelazak granice u seksualnom istraživanju, hit je zagarantovan.

Filmska adaptacija romana bila je predmet mnogih spekulacija i beskrajne znatiželje, pa je tizer (prvi reklamni insert) filma postao najgledaniji filmski trejler 2014. na „Jutjubu”. Uloge Kristijana i Anastazije poverene su do skoro nepoznatim glumcima – Džejmiju Dornanu i Dakoti Džonson. U priči o „spasavanju” nedostižnog gospodina Greja i oslobađanju neiskusne gospođice Stil, film rediteljke Sem Tejlor-Džonson, vodi publiku u bogati i misteriozni svet koji istražuje kompleksnost muško-ženskog odnosa i granice do kojih smo spremni da odemo i da se nekome predamo.

„Niske strasti” početka 21. veka, kako neki kritičari nazivaju film „Pedeset nijansi – siva”, sadrži 20 minuta seksa od ukupno 100 minuta koliko traje.

I. A.

objavljeno: 11.02.2015
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Subotica,   Jagodina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.