Dogovor i kraj protesta u Zastavi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Dec.2010, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor i kraj protesta u "Zastavi"

Kragujevac -- Radnici fabrike "Zastava automobili" prekinuli su večeras protest i prihvatili najnoviji predlog Ministarstva o rešavanju statusa oko 1.600 zaposlenih.

Radnici su napustili prostorije Skupštine grada Kragujevca posle odluke GO Samostalnog sindikata da prihvate ponuđeni socijalni program.

Radnici "Zastave" prethodno su odbili izmenjen predlog Ministarstva ekonomije i radikalizovali protest, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je sto radnika ušlo u Skupštinu grada Kragujevca.

Zamenik predsednika Samostalnog sindikata Zoran Marković ispričao je šta sadrži prihvaćeni socijalni program.

"Pored stimulativnih otpremnina od 300 evra po godini staža radnicima je ponuđena mogućnost prekvalifikacije dok su na tržištu rada uz novčanu mesečnu nadoknadu od 22.000 dinara u 2011, odnosno 19.000 diinara u 2012", rekao je on.

To praktično znači da će u "Zastavi" ostati samo 70 radnika, dok će njih 910 od 4. januara biti na birou rada i imati mogućost da se prekvalifikuju, naveo je Marković.

Oko 500 radnika, kojima je ostalo pet ili manje godina do penzionisanja,takođe odlaze na biro rada s tim što će njihova mesečna nadoknada biti umanjena za 7.000 dinara, jer oni neće koristiti mogućnost prekvalifikacije, objasnio je Marković.

Svim radnicima koji će biti na birou rada u naredne dve godine biće uplaćivani doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje.

Zahtev radnika koji su danas oko podneva ušli u prostorije gradske uprave bio je da u naredne dve godine ostanu u "Zastavi".

Prvo odbijen jučerašnji predlog Ministarstva

Ranije tokom dana, radnici "Zastava automobila" odbili su izmenjen predlog Ministarstva ekonomije i radikalizovali protest, tako što je sto radnika ušlo je u Skupštinu grada Kragujevca.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ponudilo je sindikatu radnika "Zastava automobili” novi predlog na sastanku u utorak.

Predsednik sindikata "Zastava automobili" Zoran Mihajlović rekao je da su radnici koji su proglašeni za tehnološki višak ogromnom većinom odbacili jučerašnji predlog Ministarstva ekonomije, "jer ne žele socijalni program, već posao".

"Radnici će ostati u Skupštini grada sve dok ne bude rešen njihov status", najavio je Mihajlović.

On je rekao i da je izmenjena ponuda Ministarstva ekonomije "bila ponuda uzmi ili ostavi, uz pretnju da se neće dobiti ništa ako to ne bude prihvaćeno".

Prema novom predlogu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, oko 1.600 radnika fabrike "Zastava automobili" će, uz stimulativne otpremnine od 300 evra po godini staža, već od 4. januara biti na evidenciji tržišta rada, ali umesto 18 meseci, njihova obuka i prekvalifikacija trajaće dve godine, a za to vreme će dobijati nadoknadu.

Mihajlović u Urgentnom centru

Predsedniku Samostalnog sindikata "Zastava automobili" Zoranu Mihajloviću, koji u Skupštini grada protestuje sa drugim radnicima te fabrike, pozlilo je danas nešto posle 17 časova pa je prebačen u kragujevački Urgentni centar.

Kako je rekao dežurni kardiolog Interne klinike Kliničkog centra Kragujevac Goran Davidović, Mihajlovićevo stanje stabilno je i on će biti zadržan u bolnici radi daljeg posmatranja. Davidović je objasnio da je Mihajlović ranije preležao infarkt i ima ugrađen stent.

U prvih šest meseci radnici će mesečno dobijati po 25.000 dinara, u drugih šest meseci tri hiljade manje, a potom u narednih godinu dana po 18.000 dinara.

Radnici fabrike "Zastava automobili" koji će biti proglašeni tehnološkim viškom protestovali su i u utorak ispred zgrade opštine Kragujevac.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je u "Kažiprstu” B92 da je ispunio dogovor koji je imao sa radnicima "Zastave” i da oni treba da prihvate ponuđeni socijalni program.

Dinkić kaže da je "Fijat” kao poslodavac 12. decembra poslao dopis Ministarstvu ekonomije u kome kaže da će primiti samo 53 radnika, pored hiljadu koje su automatski primili.

Dinkić radnicima: Prihvatite ponudu

"Mi nikad nismo rekli da će svi koji su zatečeni u ’Zastavi’ dobiti posao u ’Fijatu’", dodao je on.

Na pitanje da li je potpisao jedan sporazum na koji se radnici pozivaju u ovom trenutku, Dinkić je odgovorio da je taj sporazum poštovao.

"Mi smo napravili jedan fer dogovor, rekli smo - ajde dok ne vidimo dok ’Fijat’ ne odluči, pošo je on poslodavac, nismo mi, nije država poslodavac, nije ni sindikat, dok on ne odluči koga će da primi, mi smo spremni da vam plaćamo 65 odsto plate ako ne radite, a sto odsto plate ako radite na čišćenju kruga. Taj momenat je istekao u decembru ove godine kada nas je ’Fijat’ zvanično obavestio da oni osim ljudi koje su preuzeli, znači njih 1.000, žele još samo 53", rekao je ministar ekonomije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.