RADNICI ZASTAVE ISPRED GRADSKE SKUPŠTINE

Izvor: Kurir, 28.Dec.2010, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADNICI "ZASTAVE" ISPRED GRADSKE SKUPŠTINE

KRAGUJEVAC - Samostalni sindikat fabrike "Zastava automobili", posle neuspešnih pregovora sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, održaće, kako je ranije i najavio, sednicu ispred Gradske skupštine, povodom najave da će od 4. januara više od 800 radnika te fabrike biti proglašeno tehnološkim viškom.

Radnici fabrike "Zastava automobili", koji nisu prešli u novoformirano preduzeće "Fijat automobili Srbija" (FAS) >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i čiji je prosek starosti 48 godina, ne prihvataju predlog Ministarstva ekonomije, koje im je ponudilo otpremnine od 300 evra po godini staža i u narednih 18 meseci, dok su na tržištu rada, da dobijaju nadoknadu od 20.000 dinara mesečno dok istovremeno pohađaju obuku ili prekvalifikaciju.

Rešenje je, tvrdi Samostalni sindikat, da svi radnici, njih oko 1.600, ostanu na evidenciji "Zastave" i da u narednih godinu i po dana pohađaju obuku i idu na prekvalifikaciju, jer će, kako ocenjuje, tako lakše doći do posla kod "Fijatovih" kooperanata koji treba da grade pogone u Kragujevcu u 2011. godini. Povodom izjava ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog sekretara u tom ministarstvu Nebojše Ćirića da nije moralno to što rade radnici "Zastava automobila" i da ne može da se izjednačava rad sa neradom, Samostalni sindikat te fabrike dostavio je medijima protokol i aneks protokola, koji su potpisani nekoliko meseci uoči potpisivanja strateškog ugovora između Republike Srbije i "Fijata".

Tako, protokol koji je u maju 2008. godine sa predsednicima tri reprezentativna sindikata "Zastave" potpisao potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, predviđa, pored ostalog, otpremnine od 300 evra po godini staža za one radnike "Zastave" koji žele dobrovoljno da odu iz fabrike. Aneks protokola, koji je takođe ministar Dinkić potpisao sa tim sindikatima 21. avgusta 2008. godine, predviđa isplatu zarada zaposlenih koji ostaju u "Zastavi".

"Zaposleni koji nakon potpisivanja ugovora sa 'Fijatom' ostanu u 'Zastavi' nastaviće da primaju zaradu čija će se visina usklađivati šestomesečno na bazi rasta cena na malo", piše u aneksu protokola.

Takođe, u aneksu se navodi, pored ostalog, da se "Ministarstvo ekonomije obavezuje da će uz saglasnost sindikata 'Zastave' naći način konačnog rešavanja zaposlenih u 'Zastavi' koji ne pređu u FAS ili se ne izjasne za neku od ponuđenih opcija socijalnog programa na dobrovoljnoj osnovi".

Objašnjavajući razliku između predloga ministarstva ekonomije i Samostalnog sindikata o rešavanju statusa zaposlenih u "Zastavi", predsednik tog sindikata Zoran Mihajlović je rekao da je "suština više psihološke prirode".

"Radnik koji prođe obuku i prekvalifikaciju, ukoliko je na tržištu rada, kako predlaže Ministarstvo ekonomije, teže će doći do posla u odnosu na radnika koji je u 'Zastavi' sa takođe završenom obukom i prekvalifikacijom", kazao je Mihajlović.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kragujevac: Radnici ispred gradske skupštine

Izvor: Večernje novosti, 28.Dec.2010

Samostalni sindikat fabrike "Zastava automobili" održaće sednicu ispred gradske Skupštine

Nastavak na Večernje novosti...

Postignut dogovor sa sindikatom Zastave

Izvor: S media, 29.Dec.2010, 10:04

Ministarstvo ekonomije Srbije, sindikati Zastava automobila i radnici postigli su večeras dogovor o socijalnom programu za radnike te firme koji nisu prešli u fabriku Fijat automobili Srbija...Kako je agenciji Beta rečeno u ministarstvu, radnici će dobiti otpremnine od 300 evra po godini radnog staža...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.