Đacima iz Kragujevca i Užica nagrade iz robotike u Šangaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đacima iz Kragujevca i Užica nagrade iz robotike u Šangaju

Na Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici (WER - World Educational Robot Contest), održanom u Šangaju u Kini 14. i 15. decembra, dva tima iz Srbije postigla su odlične rezultate.

Ekipa pod nazivom "SDT" u kojoj su učenici Prve kragujevačke gimnazije, osvojila je drugu nagradu u kategoriji Brick (4+3), dok je tim Prve osnovne škole kralj Petar II iz Užica, pod imenom "Andrijaši" osvojio treću nagradu u istoj kategoriji, kao i nagradu za izvanredan doprinos (Outstanding >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Contribution), saopštio je program "Bitka za znanje".

Tim iz Kragujevca činili su učenici Dušan Tenjović, Mihailo Šundović i Vuk Lazović koje je predvodila profesorka Katarina Veljković, dok su Užice predstavljali osnovci Dragica Gavrilović, Andrej Stevanović i Luka Majkić, pod vođstvom nastavnika Gorana Bojovića.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je veštačka inteligencija, a zadaci su bili kreirani tako da odražavaju problem u funkcionisanju veštačke inteligencije koji robot, uz pomoć svojih mehaničkih dodataka i isprogramiranog koda, treba da reši.

Oba tima su se za učešće na ovom prestižnom svetskom takmičenju plasirala kroz nacionalne kvalifikacije u okviru programa "Bitka za znanje", koji od 2017. u Srbiji sprovodi Fond B92.

Fond B92 je od organizatora takmičenja u Kini dobio posebno priznanje za dosadašnje zalaganje i uspehe postignute u okviru ovog takmičenja.

Ovo je treća godina za redom u kojoj Srbija, kroz program "Bitka za znanje", šalje svoje predstavnike na svetski kup u Šangaj.

Prošle godine, na ovom takmičenju ekipa Politehnike - škole za nove tehnologije iz Beograda, osvojila je prvu nagradu u međunarodnoj konkurenciji u kategoriji nerezidencijalnih takmičara, dok je ekipa Ogledne OŠ “Vladislav Ribnikar“ iz Beograda osvojila Nagradu za najbolji nastup, kao i treću nagradu u međunarodnoj konkurenciji, u kategoriji stariji osnovci - nerezidencijalni takmičari.

Godine 2017. Srbija je prvi put imala svoje predstavnike na ovom takmičenju, a tim Politehnike - škole za nove tehnologije, postigao je veliki uspeh osvojivši posebnu Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici.

Odlazak timova na takmičenje u Šangaj omogućila je fondacija „Zajedno za mlade prof. Dr Danica Grujučić“ iz Užica, kao i Privredna komora Srbije, a na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Učenici iz Kragujevca i Užica osvojili nagrade na robotičkom takmičenju u Šangaju

Izvor: Danas, 16.Dec.2019

Na Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici (WER – World Educational Robot Contest) održanom u Šangaju 14. i 15. decembra, dva tima iz Srbije postigla su odlične rezultate.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.