Izvor: eKlinika.rs, 12.Avg.2023, 11:30

Divlja kruška odoleva i mrazu i suši: Za šta se sve koristi plod, list i kora ove voćke

Divlja kruška je voće koje odoleva i mrazu i suši, a dar je prirode na koji smo pomalo zaboravili. Drvo divlje kruške je jedino zaštićeno prirodno dobro na teritoriji grada Kragujevca kao spomenik prirode treće kategorije. Plod ove voćke, kako kažu nije baš posebno ukusan, pa tamo gde je dozvoljeno koristi se kod nas za proizvodnju rakije.
Divlja kruška u narodnoj medicini Fitoterapeuti međutim ukazuju i na lekova svojstva ove biljke. Čaj od lista i kore divlje kruške koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << se za regulaciju povišenog šećera, kod problema sa urinarnim traktom, prostatom, smatra se da pomaže i kod izbacivanja peska iz bubrega i mokraćnih kanala.
U narodnoj medicini čaj od lišća divlje kruške bio je pomoćno lekovito sredstvo za ublažavanje simptoma kašlja i prehlade, promuklosti. Veruje se da je blagotvorno i za sluzokožu creva. Sitno iseckan i osušen plod divlje kruške prelije se vrućom vode, odstoji poklopljen jedan sat i potom se pije.
Ovo je samonikla biljka Divlja kruška (Pirus piraster) pripada porodici Rosaceae. Poreklom je iz centralne, zapadne i južne Evrope. Raste u šikarama i otvorenim šumama. Drveće može dostići visinu od 22 metra. Ima grubu koru, viseće i bodljikave grane.  Listovi su naizmenični u obliku srca, plod divlje kruške je sočno žute do zelene boje, zaobljenog oblika i sužava se prema dršci. Divlja kruška raste samonikla i bitno je da se u lekovite svrhe koriste produkti samo ove samonikle biljke.
Ništa bez konsultacije sa lekarom Kao čaj divlja kruška se primenjuje i kod mučnine, stomačnih problema, dijareje. Divlja kruška je bogata jodom, pa se ranije koristila za sprečavanje gušavosti. Kuvani sok od divlje kruške dobar je za regulaciju šećera. Savet je da se u slučaju hroničnih bolesti, ništa ne uzima bez konsultacije sa lekarom, jer su moguće interakcije sa određenim lekovima.
Generalna preporuka fitoterapeuta, jeste da se pre primene bilo kojeg biljnog sredstva, ukoliko koristimo lekove, posavetujemo sa našim lekarom.Veruje se da bi osobama koje boluju od dijabetesa, a nisu na terapiji insulinom od pomoći mogao da bude čaj od kore drveta divlje kruške. Nekoliko grančica se oljušti, pa se kora kuva u jednoj litri vode 10 minta. Ovako pripremljen čaj se pije bez dodataka ujutro i uveče.
Pruža osećaj sitosti Divlja kruška, kako tvrde oni koji su je probali, obezbeđuje osećaj sitosti, može da reguliše holesterol. Lekovita svojstva imaju listovi, kora i sam plod. Divlja kruška je biljka koja dobro podnosi i sušu i mraz, pa se upotrebljava i za kalemljenje plemenitih sorti krušaka.
Pretpostavlja se da mladi listići divlje kruške olakšavaju izbacivanje urina, pomažu kod peska u mokraćnim kanalima. Smatra se da ovaj čaj može biti i od koristi i kod problema sa prostatom. Divlja kruška sadrži kalaj, kalcijum, magnezijum, fosfor, vitamin C.
Članak Divlja kruška odoleva i mrazu i suši: Za šta se sve koristi plod, list i kora ove voćke se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.