Izvor: Plakatt.com, 11.Feb.2014, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan knjaževsko-srpskog teatra

Knjaževsko-srpski teatar , Kragujevac
Saturday 15 Feb 20:00

STATUETA JOAKIM VUJIĆ ANDRAŠU URBANU, PRSTEN MILANU RUSU, A MEDALJON KULTURNOM I DOKUMENTACIONOM CENTRU SRBA U MAĐARSKOJ
Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar dodelio je Statuetu JOAKIM VUJIĆ za 2014. godinu reditelju Andrašu Urbanu. Statueta se svake godine (od 1985.) za Dan teatra – Sretenje svečano uručuje laureatu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.
Žiri za dodelu statuete u sastavu: Nebojša Bradić, reditelj i umetnički direktor kragujevačkog pozorišta (predsednik žirija), glumac Vlastimir Đuza Stoiljković (jedan od laureata), mr Vojo Lučić, direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Marija Soldatović, dramaturg i Miloš Krstović, glumac kragujevačkog pozorišta, doneo je odluku kojom se Statueta dodeljuje poznatom i nagrađivanom reditelju Andrašu Urbanu.
Žiri u obrazloženju ove odluke kaže:
Umetnost ne trpi reč “sviđa mi se”
Zbog toga Andraš Urban čini napor prodiranja u savremeni teatar. On proizilazi iz savremenog senzibiliteta i ne napušta avangardu. Urbanov teatar je jednostavan: gola scena, stolice i akteri, energija, ritam, tekstovi klasika i bit-generacije, inventivne psovke i performerski nastupi koji više podsećaju na život nego na glumu.
Urban traga za pozorištem strasti, brzine, dinamike i u svojim traganjima prevazilazi nacionalne suženosti. Zato Urbanove predstave teže interkulturalnosti, a ne multikulturalnosti. One nastaju iz potrebe da se postave važna pitanja epohe u kojoj živimo.
Preporuka za dobitnika Statuete Joakim Vujić Andrašu Urbanu je u predstavama koje režira, pozorištu koje je osnovao i vodi, festivalu koji kreira i pozorišnoj misiji koja traje.

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.