DS podnosi Ustavnu žalbu

Izvor: Šumadija Press, 22.Sep.2015, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS podnosi Ustavnu žalbu

Gradski odbor DS tvrdi da je Zakon o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, diskriminatoran i da ima osnova za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti.

Pomenuti zakon Narodna skupština je usvojila po hitnom postupku, a kragujevačke demokrate kažu da on već u prvom članu predviđa otpuštanje ”viška zaposlenih”, ali ne u celokupnom javnom sektoru.

Naime, javna preduzeća osnovana od strane Republike Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << i pravna lica osnovana od strane tih preduzeća ostaju nedodirljiva za svaku racionalizaciju, pa i ovu koja je za aktuelnu vlast neminovna – kaže Dušan Obradović, predsednik GrO DS.

On objašnjava da primena odredaba ovog zakona uliva veliko nepoverenje kod zaposlenih koji budu otpušteni, bilo nasilnim odlaskom u penziju, bilo kao višak.

Očigledno je ostavljena mogućnost da se otpusti, odnosno racionalizuje veći broj zaposlenih od utvrđenog maksimalnog broja, a da se zatim novim zapošljavanjima broj zaposlenih poveća do maksimalnog broja. Ovakva odredba izaziva sumnju da će se pri ovoj racionalizaciji desiti razračunavanja onih koji odlučuju o otpuštanjima sa neistomišljenicima – partijskim ili drugim – a zatim će uslediti zapošljavanje istomišljenika – tvrdi Obradović.

Predsednik kragujevačke DS smatra i da su neustavne i diskriminatorske odredbe predviđene u čl. 20 pomenutog zakona, jer se odnose samo na zaposlene žene i to iz jednog dela javnog sektora.



– Imajući u vidu da se ovaj zakon ne primenjuje na ceo javni sektor i da je u suprotnosti sa Zakonom o radu i odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji su sistemski, odnosno krovni zakoni i kao takvi se primenjuju na sve zaposlene, odnosno na sve osiguranike, ženama je uskraćeno pravo da rade do 65 godine života jer o tom njihovom pravu isključivo odlučuje poslodavac
– objašnjava Obradović.

On podseća da je članom 19a Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju propisano da osiguranik žena koja navrši najmanje 15 godina staža osiguranja, izuzetno stiče pravo na starosnu penziju kada navrši propisani broj godina života.



– Međutim, ovo je pravo, ali ne i obaveza na osnovu koje bi poslodavac mogao jednostrano da raskine radni odnos sa zaposlenom ženom koja ispuni uslove navedene u ovom članu. Naime, članom 19a data je samo mogućnost zaposlenoj ženi da pre nego što napuni 65 godina života ostvari pravo na starosnu penziju, a što znači da ista ima pravo da radi do 65. godine života. Gradski odbor Demokratske stranke će pokrenuti inicijativu za potpisivanje ustavne žalbe i pozivamo sve Kragujevčane da istu potpišu u ime svih građana Kragujevca koji su oštećeni ovim zakonom. Sistematizacija jeste neophodna, ali ne na ovakav način
– zaključuje Obradović.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.