Akademski, 8. KRAF

Izvor: SEEcult.org, 27.Okt.2014, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akademski, 8. KRAF

Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma (KRAF) prvi put je takmičarskog karaktera i tematski je  posvećen studentskom filmu, a u osmom izdanju od od 27. do 31. oktobra predstavlja više od 20 ostvarenja studenata državnih filmskih akademija iz celog regiona.

“Akademski KRAF” predstavlja radove studenata iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Kosova i Hrvatske.

KRAF će tako, kako ističu organizatori, biti ove godine jedini festival >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << antiratnog filma koji će na jednom mestu okupiti mlade filmske stvaraoce iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Cilj je da se mladim ljudima pruži prilika da pokažu talenat i da im se, koliko je to moguće u trenutku ekonommske krize, pruži podsticaj kroz novčane nagrade koje su simbolične.

Prve tri nagrade dodeliće žiri koji čine stručnjaci u oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, dokumentaristom i profesorom produkcije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koji je i osnivač jednog od najstarijih filmskih festivala u Srbiji - Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.

Osmi KRAF biće održan u Domu omladine Kragujevac, a osim filmova u takmičarskom programu, posetioci će moći da pogledaju i revijalni deo sastavljen od nove regionalne produkcije.

Među filmovima iz regiona je i prošlogodišnji hrvatski kandidat za Oskara – “Ljudožder vegetarijanacBranka Šmita.

Najavljena je i retrospektiva dosadašnjih najboljih filmova mladih autora sa prošlogodišnjeg izdanja KRAF-a, kao i prateći program u vidu vizuelnog festivala “Paste Up”, u organizaciji umetničke grupe ZID.

I ove godine organizatori KRAF-a uručuju nagradu “Tori Janković” za decentralizaciju filmske umetnosti, a dodeljena je uredniku filmskog programa Kulturnog centra Niš Dejanu Dabiću, jednom od glavnih organizatora Festivala glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" u Nišu i istaknutom filmskom radniku.

Ulaz na sve programe KRAF-a je besplatan.

KRAF je 2013. godine bio posvećen manjinskim pravima, a prikazao je 25 filmova, uz desetak javnih debata.

KRAF organizuje NVO MillenniuM, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Program se nalazi u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Festival ulične umetnosti

Izvor: Šumadija Press, 27.Okt.2014

Neformalna umetnička grupa ZiD u saradnji sa Kragujevačkim festivalom antiratnog i angažovanog filma, organizuje danas i sutra (27. i 28. oktobar) prvi Pejst-ap fest – festival ulične umetnosti.

Nastavak na Šumadija Press...

Jadransko-jonski autoput bi koštao više od milijardu evra

Izvor: Blic, 28.Okt.2014, 11:52

Izgradnja oko 95 kilometara jadransko-jonskog autoputa kroz Crnu Goru koštao bi nešto više od milijardu evra, objavljeno je u analizi crnogorske vlade...Ocena vlade je da je taj autoput od strateškog značaja za Crnu Goru...Saobraćajnica duga vise od 1.500 kilometara povezala bi severnu Italiju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.