ARHEOLOZI ISTRAŽUJU MANASTIR ŽUPANJEVAC

Izvor: Kurir, 24.Sep.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ARHEOLOZI ISTRAŽUJU MANASTIR ŽUPANJEVAC

REKOVAC - Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu počeli su arheološka istraživanja na lokalitetu manastira Županjevac, u istoimenom selu kod Rekovca, u kom je boravila kneginja Milica, supruka kneza Lazara, nakon Kosovskog boja.

Prema rečima rukovodioca istraživanja Dušana Raškovića, arheologa Narodnog muzeja u Kruševcu, istraživanja lokaliteta Županjevac započeta su 2009. godine, ali su zbog nedostatka sredstava tek sada nastavljena.

Vrednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << projekta je 400.000 dinara, a finansira ga ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva. Radovi će trajati mesec dana. Prva faza je istraživanje arheološkog lokaliteta, druga je konzervacija i treća faza je obnova manastira Županjevac.

"Pronašli smo deo temelja stare crkve i deo konaka sa impoznantnim zidovima širine jedan metar. Našli smo i keramiku koja potiče iz 14. veka, ali mi smatramo da je objekat crkve još stariji", kazao je Rašković.

Zidine oko konaka i crkve ukazuju da je na tom mestu bio grad, odnosno utvrđenje sa crkvom koje je preraslo u manastir.

"Na to ukazuje povelja koju je izdala kneginja Milica, kao monahinja, kojom dozvoljava Paraćinu da naplaćuju prelaz preko reke. To dokazuje da je ona boravila u manastiru Županjevac posle Kosovskog boja, da se tu zamonašila, a nakon toga je izgrađen manastir Ljubostinja", precizirao je Rašković.

Na dubini od 70 centimetara pronađen je oltarski prostor, a skinute su ploče sa grobova u samoj crkvi. Ostaci manastira nalaze se pored seoske crkve koja je sagrađena 1851. godine.

Arheolog Marko Grković iz kragujevačkog Zavoda kaže da će biti izvršena konzervacija lokaliteta i moći će da ga obilaze turisti.

On je najavio da će početkom oktobra biti izvršena geofizička istraživanja kako bi se videlo šta ima ispod zemlje.

Članovi Odbora za obnovu manastira Županjevac, koji čine oko 30 istaknutih predstavnika nauke, kulture i turizma, smatraju da je taj arheološki lokalitet jedan od trenutno najznačajnijih u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Kruševac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arheolozi istražuju manastir Županjevac

Izvor: Rasina.net, 25.Sep.2011, 06:49

Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu počeli su arheološka istraživanja na lokalitetu manastira Županjevac, u istoimenom selu kod Rekovca, u kom je boravila kneginja Milica, supruka kneza Lazara, nakon Kosovskog boja..

Nastavak na Rasina.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.