ALARMANTNO I U ŠUMADIJI: Bolnice u Kragujevcu na ivici pucanja, broj obolelih konstantno raste

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2020, 09:31

ALARMANTNO I U ŠUMADIJI: Bolnice u Kragujevcu na ivici pucanja, broj obolelih konstantno raste

I Psihijatrijska klinika od srede je u kovid-sistemu.

KOVID-klinike u Kragujevcu su sve punije, za dan potroše kiseonika koliko ranije za šest meseci, gužve su u ambulantama.

Situacija je prenapregnuta, u toku je borba medicinara za svakog pacijenta. Poslednjih dana u ovom gradu je veliki porast broja obolelih, samo u sredu bilo je 280 novozaraženih, a sve je više i onih koji stižu na lečenje iz Beograda i drugih mesta.

To je, u najkraćem, pregled trenutnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stanja u ustanovama koje su na udaru novog talasa korone - kragujevačkom Kliničkom centru, ambulantama Doma zdravlja, privremenoj kovid--bolnici na "Šumadija sajmu".

- Mi smo zdravstveni vojnici u borbi protiv kovida. Za to smo se školovali i ovo su situacije gde mi pokazujemo svu svoju snagu, znanje i umeće - kaže nam dr Ljiljana Mirkov, koordinator u privremenoj bolnici na "Šumadija sajmu" u Kragujevcu.

Iz Beograda na "Šumadija sajam"

U privremenu kovid-bolnicu na "Šumadija sajmu" zasad je smešten 31 pacijent, a od tog broja 28 ih je prebačeno iz Beograda. Već je najavljen dolazak još petnaestak pacijenata.

U ovoj privremenoj bolnici ima mesta za oko 150 obolelih, a postoji mogućnost proširenja za oko 50 kreveta. Najmlađi pacijent u ovoj bolnici ima 22, a najstariji 84 godine.

Ovo je jedna od zdravstvenih ustanova koja radi u sastavu ovdašnjeg Kliničkog centra, koji je zbog trenutne situacije više od polovine svojih prostornih i ljudskih kapaciteta opredelio za borbu protiv opasnog i podmuklog virusa.

- S obzirom na ogroman priliv novih pacijenata, sistem je prenapregnut. Borba sa opasnim virusom traje i trajaće. Međutim, dobro smo pripremljeni, mnogi od nas su već "očeličeni". Kompletno medicinsko osoblje je, i pored velikog umora, i dalje motivisano da se bori sa kovidom - govori profesor dr Predrag Sazdanović, direktor KC u Kragujevcu.

Medicinarima predstoji i borba za svako kiseoničko mesto, jer su kapaciteti već 90 odsto puni. U KC su na lečenju 264 pacijenta, kako iz Kragujevca, tako i iz Novog Pazara, Kosovske Mitrovice, Čačka, Ivanjice... Klinički centar pokriva područje na kome živi oko dva miliona ljudi.

"Prinudnom", ali efikasnom reorganizacijom, u kragujevačkom Kliničkom centru formirano je deset kovid-klinika.

- Počeli su radovi i ubrzano se radi na obezbeđenju još 200 kiseoničkih mesta. Time se očekuje potpuna stabilizacija stanja kada je reč o kiseoničkoj potpori za kovid-pacijente - pojašnjava Sazdanović.

Inače, Ministarstvo zdravlja opredelilo je oko 12,5 miliona dinara za ugradnju novog sistema kiseoničke terapije u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Planirano je da radovi budu gotovo u narednih petnaest dana. Izvođači radova su zaštićeni, u skafanderima, kao i svi ostali u "crvenoj zoni".
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.