Izvor: Nezavisne Novine, 29.Mar.2018, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðurić: Podržavamo nameru Srba na Kosovu o uspostavljanju ZSO

BEOGRAD - Beograd podržava zaključke Srba sa KiM i njihovu namjeru da započnu formiranje Zajednice srpskih opština, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

On je rekao da očekuje da umjesto prijetnji ratom, koje ništa dobro ne mogu da donesu, predstavnici Prištine omoguće Srbima da u naredne tri nedjelje počnu da rade na formiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i izradi statuta ZSO.

"Srbija je opredeljena za mir, Srbija želi, čuva i čuvala je mir i zato podržavamo zaključke Srba sa KiM i njihovu nameru da započnu formiranje ZSO, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, po domaćem i međunarodnom pravu", istakao je Ðurić.

On je poručio pojedinim prištinskim ministrima koji prijete hapšenjem ukoliko dođe do formiranja ZSO, da prvo treba da uhapse sebe jer pet godina ne sprovode sporazum.

Ocjenjuje da su razgovori koje je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i međunarodnim zvaničnicima ohrabrenje za Srbe na KiM, jer je jasno da se Srbija bori, da nije sama u nastojanjima da očuva mir i ukaže na poštovanje sporazuma.

Srbija podržava uspostavljanje ZSO onakve kakva je previđena Briselskim sporazumom a ne onako kako zamišljaju pojedini albanski mediji ili političari pominjući odluke Ustavnih sudova, dodaje Ðurić.

"Jedina moguća forma je onako kako je predviđeno Briselskim sporzumom. Oni su odlukom Ustavnog suda poništili 22 od 23 tačke principa o uspostavljanju zajednice i takvo formiranje neće biti moguće", naglasio je Ðurić i rekao da dijeli mišljenje predsjednika Srbije da politički predstavnici Albanaca nisu ozbiljni u namjeri o uspostavljanju zajednice.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.