Zorić: Dolazak Bajdena - krpljenje nezavisnosti Kosova

Izvor: N1 televizija, 15.Avg.2016, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zorić: Dolazak Bajdena - krpljenje nezavisnosti Kosova

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, koji dolazi u posetu Srbiji, neće doneti ništa novo i ništa što već nismo čuli, ocenio je novinar Sputnjika Srbija Nenad Zorić. Dodaje da Bajden dolazi da potvrdi neke ranije stavove pošto administracija Baraka Obame završava ciklus.

"Čitava priča je na krpljenju kosovske nezavisnosti i na pritiscima da se kroz razne sekcije Ujedinjenih nacija i regionalne forume sve učini da ta tvorevina ispadne kao neka ozbiljna >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << država", rekao je Zorić gostujući u Novom danu na N1.

On ne smatra da će Bajden javno i zvanično zatražiti da Srbija prizna Kosovo, ali da će izneti niz pritisaka, za koje kaže da bi mogli i biti tvrđi nego inače pošto dolazi u posetu na kraju svog mandata.

"Odnosi Srbije i SAD su pristojni. Sa srpske strane su dobri, a sa američke pristojni. Govori se o tome kako nas stalno podržavaju, kako im je važan naš razvoj, a kada bi Srbija sutra rekla da priznaje Kosovo odmah bi se angažovale neke američke poluge i ušli bismo u EU“, kaže novinar Sputnjika.

Prema njegovom mišljenju, pitanje Kosova je prepreka za Srbiju za ulazak u EU. Pošto Srbija neće zvanično priznati Kosovo, rešenje za razvoj odnosa sa EU i SAD Zorić vidi u tome što će "oni da popuste".

"U diplomatiji ne mora u kao u kafani da znači pravo jačeg. Za neke stvari treba se povući linija i reći 'ne'", ističe gost Novog dana i dodaje da neko može da nas ucenjuje dok pristajemo na ucene.

Zorić smatra da i pored poglavlja i zadataka koje Srbija treba da ispuni, glavna pitanja koja se postavljaju pred Srbiju su Kosovo i Republika Srpska. Kako kaže, sve dok ne uđemo u EU postojaće ucenjivački kapacitet koji će zapad koristiti, a insistiranje će biti isključivo na poltičkim pitanjima.

"Alternativa je da odgovorimo da ćemo sami da uredimo svoje dvorište, pa ako hoćete - hoćete. Možemo da napravimo samo ekonomski savez sa Evropom, ne moramo i politički. Nećemo više izvoziti u EU ako uđemo u EU, već ako napravimo bolje i konkurentnije proizvode", objašnjava Zorić.

Milošević, Hag i SPS

Poslednjih dana ponovo se otvorila polemika o Slobodanu Miloševiću i njegovoj odgovornosti za ratove i ratne zločine. Zorić kaže da je to aktuelizovana priča od maja ove godine, kada je Haški tribunal u presudi Radovanu Karadžiću naveo da ne postoji odgovornost Slobodana Miloševića za zločinački poduhvat.

"Opet bih glasao protiv njega, iz istih razloga zbog kojih sam i onda glasao protiv - padale su bombe na glavu, ja sam loše živeo, moji roditelji su loše zarađivali, u medijima je bilo više policije i finansijske policije nego novinara, kolege novinari su ubijani. I opet bih iz tih razloga bio protiv njega. U spoljnoj politici Milošević je imao preterivanja, ali se u poslednjih 16 godina videlo da se odnos zapada prema Srbiji nije promenio. I dalje je ucenjivački", objašnjava novinar Sputnjika.

On smatra da su efekti Haškog tribunala ništavni i da je hag trebalo da osudi one koje su počinili ratne zločine, a umesto toga je bio ispolitizovan.

"Sudije i tužioci su govorili da ne postoji kolektivna već samo individualna odgovornost. Odluke Haga su previše bile političke i prečesto se usklađivale sa geopolitičkim interesima. Često su presude samo dodatno podgrevale neke stvari. Oslobodite Gotovinu posle proterivanja 250 hiljada građana i očekujete da neko veruje tom sudu", kaže Zorić.

"Haški tribunal je žali bože para koje su uložene u njegov rad jer se pokazalo da je sve, samo ne sud", ističe gost Novog dana.

Izjave Ivice Dačića koji je stao u odbranu Slobodana Miloševića, Zorić objašnjava kao pokušaj da lider socijalista za svoju politiku pridobije sve veći i širi krug ljudi.

"Politika je veština mogućeg, a on tu uspešno pliva", rekao je Zorić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Zorić: Sa Evropom možemo i samo u ekonomski savez

Izvor: N1 televizija, 15.Avg.2016

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, koji dolazi u posetu Srbiji, neće doneti ništa novo i ništa što već nismo čuli, ocenio je novinar Sputnjika Srbija, Nenad Zorić. "Čitava priča je na krpljenju kosovske nezavisnosti i na pritiscima da se kroz razne sekcije Ujedinjenih...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.