Zbog čega je Valač važan za Srbe na severu KiM? VIDEO

Izvor: B92, 04.Nov.2021, 00:41

Zbog čega je Valač važan za Srbe na severu KiM? VIDEO

Sve češće se čuje da bi prištinske privremene institucije mogle nasilno da zauzmu trafostanicu Valač u blizini Zvečana, na severu Kosova i Metohije.

Zbog čega je Valač važan za Srbe na severu, a zbog čega za Prištinu?

Trafostanica "Valač" strujom snabdeva oko 85 osto domaćinstava na severu Kosova, strateški je važna za opstanak Srba u tom delu Kosova, a o njoj se u široj javnosti mnogo govori posle najava da pripadnici specijalne kosovske policije Rosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planiraju njeno zauzimanje.

Zbog toga meštani Žitkovca, najvećeg sela u opštini Zvečan neprekidno strepe i uglavnom ne žele da govore za medije baš kao ni obezbeđenje ovog razvodnog postrojenja, nijedan od radnika trafostanice.

Ko kontroliše Valač - kontroliše i snadbevanje strujom.

"Ja se nadam da obojica, i premijer Kurti i predsednik Vučić neće od ovoga praviti političko pitanje i da će zajedno raditi na tome da osiguraju investicije na severu Kosova i da imamo postepenu integraciju elektroenergetskog sistema na severu sa elektoenergetskim sistemom na jugu", kazao je Dardan Abazi, iz instituta za razvojnu politiku iz Prištine.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.