Sreda, 03.11.2021.

20:49

Zbog čega je Valač važan za Srbe na severu KiM? VIDEO

Sve češće se čuje da bi prištinske privremene institucije mogle nasilno da zauzmu trafostanicu Valač u blizini Zvečana, na severu Kosova i Metohije.

Izvor: B92, Prva TV

Zbog čega je Valač važan za Srbe na severu KiM? VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Zbog čega je Valač važan za Srbe na severu, a zbog čega za Prištinu?

Trafostanica "Valač" strujom snabdeva oko 85 osto domaćinstava na severu Kosova, strateški je važna za opstanak Srba u tom delu Kosova, a o njoj se u široj javnosti mnogo govori posle najava da pripadnici specijalne kosovske policije Rosu planiraju njeno zauzimanje.

Zbog toga meštani Žitkovca, najvećeg sela u opštini Zvečan neprekidno strepe i uglavnom ne žele da govore za medije baš kao ni obezbeđenje ovog razvodnog postrojenja, nijedan od radnika trafostanice.

Ko kontroliše Valač - kontroliše i snadbevanje strujom.

"Ja se nadam da obojica, i premijer Kurti i predsednik Vučić neće od ovoga praviti političko pitanje i da će zajedno raditi na tome da osiguraju investicije na severu Kosova i da imamo postepenu integraciju elektroenergetskog sistema na severu sa elektoenergetskim sistemom na jugu", kazao je Dardan Abazi, iz instituta za razvojnu politiku iz Prištine.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

8 h

Podeli: