Zastava Kosova uskoro će se vijoriti u Beogradu

Izvor: Mondo, 17.Feb.2015, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zastava Kosova uskoro će se vijoriti u Beogradu"

U Prištini je danas obeležena sedmogodišnjica jednostranog proglašenja nezavisnosti. Slavilo se na gradskim trgovima, a u Skupštini odata zahvalnost SAD

Kosovska skupština je  održala svečanu sednicu na kojoj su govorili predsednik skupštine Kadri Veseli i premijer kosovske vlade Isa Mustafa, dok poslanici Liste "Srpska" nisu prisustvovali sednici.

Veseli se u obraćanju poslanicima zahvalio SAD i onima koji su, kako je rekao bili "na strani Kosova u najtežim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << trenucima," napominjući da je Kosovo napredovalo, ali da ima još dosta toga da se uradi.



Po njegovom mišljenju, poseban napredak je postignut u pravosuđu, čime je Kosovo poslalo pozitivnu poruku zemljama koje ne priznaju njegovu nezavisnost.

Mustafa se takođe zahvalio SAD rekavši da je Kosovo danas bezbedno za život. On je ocenio da ljudi nemaju razloga da beže sa Kosova pošto su se 1999. godine mnogi vratili da žive i rade na "slobodnom Kosovu".

Priština je za dobrosusedske odnose rekao je Mustafa i kao pozitivan primer naveo dijalog Beograda i Prištine koji je, kako je istakao, prihvaćen kao instrument za rešavanje otvorenih pitanja.

Foto: AP

Po kosovskom premijeru, ustav i Ahtisarijev plan daju velika prava nacionalnim manjinama i on zbog toga očekuje da predstavnici Srba u skuupštini i vladi nastve da rade zajedno sa ostalima u kosovskim institucijama za dobrobit svih građana.

Sednici nisu prisustvovali poslanici Liste "Srpska", poslanici pokreta "Samoopredelenja" kao i veliki broj poslanika Alijanse za Budućnost Kosova, dok su misije UN i EU radile kao i svakog dana.

Unmik i Euleks danas kao i svakog radnog dana obavljaju svoje dnevne aktivnosti i nisu uključeni ni u kakve čestitke niti svečanosti, preneli su mediji.

Uprkos ogromnim ekonomskim, socijalnim problemima i nemaštini podstaknutoj korupcijom i kriminalom, godišnjica proglašenja nezavisnosti se pored skupštine slavila i na glavnim trgovima Prištine.

Foto: AP Photo

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa položili su ranije danas cveće na grob Ibrahima Rugove, za kojeg je Jahjaga rekla da je "istorijski predsednik i ideolog nezavisnosti Kosova, koje je sada slobodna, nezavisna i suverena zemlja sa jasnom evro-atlantskom perspektivom".

Fešta na pet godina

Ovogodišnja proslava je skromnija u odnosu na prethodne jer kako je izjavio portparol Vlade i ministar rada i socijalne zaštite Arban Abraši u vladi je dogovoreno da se posebni programi obeležavanja organizuju svake pete odnosno desete godine od proglašavanja nezavisnosti.

Povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti, zamenik premijera Hašim Tači izjavio je za portal PanEvropa da će se u skoroj budućnosti zastava Kosova vijoriti i u Beogradu.

Tači, koji je i ministar spoljnih poslova, rekao je da "istorijski sporazum sa Srbijom u kojem se kaže da će Srbija da uvažava zakone Kosova i da neće sprečiti Kosovo u pravcu učlanjenja u regionalne organizacije predstavlja implicitno priznavanje Kosova", te da neće proći mnogo vremena kada će "Srbija da prizna i formalno nezavisnost Kosova".

Jahjaga i Mustafa položili su cveće i na grob porodice Jašari u mestu Prekaze, što su učinili i lideri lideri opozicije, ali i delegacija parlamenta u Prištini čiji je predsednik izjavio da je "herojski Prekaz mesto podsećanja i u isto vreme mesto reflektovanja koliko još treba da radimo kako bi država bila mnogo bolja za našu decu".

Koncertom filharmonije Kosova i vatrometom će biti okončane svečanosti obeležavanja godišnjice proglašavanja nezavisnosti na centralnom nivou.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Počelo obeležavanje sedme godišnjice nezavisnosti Kosova

Izvor: Blic, 17.Feb.2015

Polaganjem cveća na grob prvog predsednika Kosova, Ibrahima Rugove i prvog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema jašarija danas je počela manifestacije obeležavanja sedme godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova...Glavna svečanost će biti održavanje svečane sednice Skupštine Kosova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.