Zapad žuri da se otarasi problema Kosova Jović: Dok Srbija poštuje sporazume, oni šalju non-pejpere

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2021, 21:26

"Zapad žuri da se otarasi problema Kosova" Jović: Dok Srbija poštuje sporazume, oni šalju non-pejpere

Srpska politika održavanja dobrih odnosa sa svim zemljama donela je poene i plodove

Činjenica da je u Zapad velikoj žurbi da se što pre otarasi problema Kosova, i to na način koji bi njihov proizvod, nezavisno Kosovo naturio Srbiji da ga konačno prihvati u zamenu za neke manje kontraustupke, tvrdi Jović bivši predsednik Predsedništva SFRJ.

- Stanje na Balkanu ne može se menjati hohštaplerski i slanjem nekakvih non pejpera, koji su isturena ruka velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sila, a one misle da treba da gospodare regionom i da ga retuširaju tako da bude u njihovom interesu - poručuje Borisav Jović, bivši predsednik Predsedništva SFRJ.

On smatra da se stvari "ne menjaju na ulicama jer postoji rezolucija 1244, postoji Dejtonski sporazum koji Srbija poštuje, a svi koji imaju nešto protiv, umesto što šalju non pejpere, nek se obrate onima koji su te odluke doneli i koji bi mogli da ih promene, ako se slože".

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović, kaže u emisiji "Svet sa Sputnjikom" da su od početka rastakanja Jugoslavije figurirala dva koncepta: multietničnosti koji su branili ideolozi ljudskih prava, i nacionalnih država, a prevladao je prvi jer je dozvoljavao veću  mogućnost za mešanje u unutrašnje odnose delova odvojenih od bivše Jugoslavije i činio ih i lakšim za brzo pridobijanje za ulazak u NATO i EU.

Jovanović napominje da su ta dva koncepta ostala u igri, a time objašnjava i dva non-pejpera koja su nedavno lansirana kao predlozi za preuređenje regiona, tačnije Kosova i Bosne i Hercegovine.

- Razlog tome je, između ostalog, to što oni žure jer su krenuli u veliku geopolitičku ofanzivu protiv drugih suparnika, Rusije i Kine, jer su smatrali da razbijena Jugoslavija i svi njeni delovi pripadaju samo njima. Ali su pogrešili što su odlagali prijem u EU, a forsirali NATO. Sad su u problemu jer je Srbija izrasla u značajan činilac i osnažila svoju nezavisnu politiku i vojnu neutralnost i doživela neku vrstu renesanse u gledanju ovih činilaca na nas - obrazlaže bivši ministar Jovanović, napominjući da je tome dosta doprinelo i to što se Srbija dobro pokazala u borbi protiv pandemije.

Kako kaže, srpska politika održavanja dobrih odnosa sa svim zemljama donela je plodove i poene, "ali i zavist a možda i nezadovoljstvo što se mala zemlja na Balkanu afirmiše kao nezavisna jer - sutra može da postane zarazan primer i za neke druge".

- Jačanje ukupnog položaja Srbije prema drugim velikim silama i u ekonomskom smislu otežava vršenje snažnijih unutrašnjih i spoljnih pritisaka. Moraju mnogo delikatnije da deluju sa nama i onda pokušavaju da nas pridobiju ofanzivnom šarma, što govori da nas više uvažavaju a s druge strane pokazuju i njihovu ofanzivnost da izmene konačno stanje na Balkanu na našu štetu. Non pejperi treba da nas izvuku iz školjke i otvore naša razmišljanja prema jednoj ili drugoj opciji koju nude - sumira Jovanović
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.