Zadušnice na Kosvu i Metohiji bez organizvanih dolazaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2021, 18:59

Zadušnice na Kosvu i Metohiji bez organizvanih dolazaka

Stanje na pravoslavnim grobljima u pojedinim sredinama na Kosovu i Metohiji u odnosu na prethodne godine je bolje, groblja su očišćena od korova, ali su i dalje porušeni nadgrobni spomenici najčešći prizor, a i sve je više ekshumiranih grobova.

Obilaskom grobova i paljenjem sveća preminulim precima i rođacima, Srbi iz Lipljana obeleželi su danas zadušnice, a na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U više navrata je skrnavljeno pravoslavno groblje u Lipljanu gde je ostalo da živi oko stotinu srpskih porodica, piše Kosovo onlajn.

“Kao što vidite, ima porušenih spomenika dok su neki obnovljeni. Stanje je veoma loše, ne znam kako će sve ovo opstati dalje. Nekada je Lipljan bio pun duša. Nema više toga, nije isto kao što je nekada bilo”, kazala je Ružica Vitković iz Brnjice, koja je došla da obiđe grobove oca i strica.

Raseljeni Srbi sve češće prenose tela pokojnika u centralnu Srbiju, a najviše takvih slučajeva je na većim pravoslavnim grobljima poput onih u Prištini i Kosovo Polju.

Lipljanski paroh Dragiša Jerinić u izjavi za Kosovo onlajn kaže da na pravoslavnom groblju u Lipljanu nije takav slučaj.

Nije do sada bilo ekshumacija, a mi ćemo da se protivimo ako neko to bude želeo, rekao je Jerinić i uputio apel vernicima da ne preseljvaju grobove.

“Ako dozvolimo da jedan krene sa ekshumacijom, a to se najčešće dešava da se crkva ne pita, onda dolazi do jednog od većih problema da dođemo u situaciju da i Albanci iskopavaju groblja, a da mi nemamo informacije", rekao je Jerinić.

“Ja lično kao sveštenik u Lipljanu nisam za to da se grobovi iskopavaju. Oni koji su morali da se odsele znaju svoj razlog iz kojih se iselili i nemaju potrebe da iseljavaju pokojnike. Za ovo vreme koje sam ovde, meštani Lipljana i naši vernici imaju poštovanje prema pokojnicima. Trude se da dođu ne samo za zadušnice, većina njih koji ovde žive, samoinicijativno se organizuju da spomenike i groblja koja pripadaju njihovim porodicama urede", kazao je Jerinić.

Na uređenju pravoslavnog groblja u Lipljanu preostalim Srbima u ovom gradu pomažu komunalne službe opštine Gračanica.

Organizovanog dolaska raseljenih u Prištinu nije bilo, a kako je objavio RTS, prištiniski paroh Staniša Arsić kaže da je mali broj ljudi verovatno posledica aktuelne pandemije.

I on je istakao da zabrinjava to što je sve više onih koji se odučuju da posmrtne ostatke pokojnika premeste na groblja u centralnoj Srbiji.

“Groblje je u dosta solidnom stanju, u odnosu na ostala groblja na KiM koja su razrušena, razorena, preorana faktički. Dosta spomenika ima polomljenih, razrušenih. Služba koja vrši čišćenje groblja na neki način se trudi da malo dovede u red onako kako ovo groblje treba da izgleda", izjavio je Arsić za RTS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.