Za 17 meseci rešena sudbina 46 nestalih na Kosovu

Izvor: Blic, 01.Jun.2013, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 17 meseci rešena sudbina 46 nestalih na Kosovu

Za 17 meseci rasvetljena je sudbina samo 46 osoba nestalih na Kosovu i zato su neophodne nove informacije i konkretni koraci kako bi više od 1.700 porodica konačno saznalo istinu o svojim najbližima, zaključeno je danas u Prištini na sastanku Radne grupe za nestale, kojom su predsedavali zvaničnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

"Imajući u vidu da je samo 46 slučajeva razrešeno u proteklih 17 meseci a da stotine porodica i 14 godina kasnije nemaju odgovore na to >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šta se desilo njihovim najbližima i gde se oni nalaze, za bilo kakav napredak presudni su konkretni koraci", izjavila je predsedavajuća radnom grupom Lina Milner.

Prema njenim rečima, krajnje je vreme da vlasti istupe sa novim informacijama, koje su apsolutno neophodne za napredak u procesu traženja nestalih.

MKCK je danas takođe izdao i peto izdanje Knjige nestalih sa imenima 1.754 osobe koje su njihove porodice prijavile kao nestale.

Kniga treba da posluži u procesu traženja, kao i kao podsetnik da već 14 godina porodice više od 1.700 osoba različitog etničkog porekla i dalje žive u neizvesnosti.

"MKCK koristi ovu priliku da apeluje na javnost, na vlasti i sve koji mogu imati informacije o tome šta se desilo sa nestalim da te informacije podele," rekla je Milnerova.

Knjiga će biti podeljena vlastima i javnosti kako širom regiona tako i svuda gde porodice nestalih žive; ona je takođe dostupna na internet stranici MKCK: www.familylinks.icrc.org.

Tokom protekle godine predstavnici vlasti Beograda i Prištine nastavili su u okviru radne grupe napore da rasvetle sudbinu nestalih time što su proveravali dostupne informacije i sproveli terenske akrivnosti na potencijalnim grobnim lokacijama kao što su Rudnica/Raška i Košare.

Na Balkanu je tokom ratova nestalo više od 30.000 ljudi. Čak i danas, više od 12.000 osoba i dalje se nalaze na spiskovima nestalih koje vodi MKCK-a.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.