ZA MANJE OD GODINU SVE ĆE SE ZNATI! Kosovski čvor razrešava DEJTON DVA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2018, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA MANJE OD GODINU SVE ĆE SE ZNATI! Kosovski čvor razrešava DEJTON DVA?

Biće održana velika međunarodna konferencija zbog kosovskog čvora?

Kosovski čvor mogao bi da bude razrešen po modelu razgraničenja na velikoj međunarodnoj konferenciji koja bi trebalo da se održi pre maja 2019. godine, kada ističe mandat Evropske komisije, saznaju beogradski mediji iz dobro obaveštenih krugova.

Pročitajte i:

Američke, ruske i francuske diplomate sve su bliže stavu da treba što pre staviti tačku na ovaj višedecenijski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << problem tako da bude u interesu svih zainteresovanih strana, te da se mir i stabilnost dugoročno obezbede.

Sagovornici napominju da bi se u istom paketu mogle rešavati i granice ostalih zemalja bivše Jugoslavije, te da bi konferencija bila nalik onoj u Dejtonu i podsećaju da i predstavnica EU Federika Mogerini želi da se pregovori Beograda i Prištine završe u narednih nekoliko meseci, najkasnije do maja sledeće godine, kada njoj ističe mandat.

Da bi rešenje mogao da bude neki novi Dejton 2, koji bi iznedrio "vin-vin" rešenje kojim ne bi bilo apsolutnih ni pobednika, ni gubitnika, ne isključuje ni ministar spoljnih poslova Srbije.

- Do rešenja "kosovskog čvora" moglo bi da dođe na nekoj međunarodnoj konferenciji. Preduslov za tako nešto je da se dve strane približe - ocenjuje Dačić i podseća da su trenutno stavovi dve strane još uvek značajno udaljeni.

Šef srpske diplomatije ističe da je razgraničenje sa Albancima jedino pitanje granica koje bi se u slučaju novog Dejtona našle na dnevnom redu.

Za dogovor sa Beogradom spreman je i predsednik lažne države Kosova Hašim Tači koji sve hrabrije opominje Prištinu da je "vreme za veliki istorijski sporazum između Kosova i Srbije."

- Treba da postignemo sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa u narednim mesecima. Recipročno priznanje između dve države može biti praćeno i ugovorenim procesom između dve strane o korekciji granice između Kosova i Srbije - podvukao je Tači. U međuvremenu, Haradinaj je imenovao novi tim za pregovore sa Srbijom.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da bilo kakve promene moraju da imaju međunarodne garancije.

- Nisam siguran da bi se ta međunarodna konferencija odnosila samo na Kosovo, jer ima tu i drugih pitanja koja treba rešavati, a koja obuhvataju ceo region, BiH, Makedoniju... Svaki aranžman vezan za status KiM podrazumeva i stav SB, odnosno promenu rezolucije 1244, bez toga ne može da se reši. I tu ne treba imati u vidu samo zapadne zemlje, nego i Rusiju i Kinu, koje moraju da budu uključene - zaključuje Milivojević.

Analitičar Dejan Vuk Stanković navodi da bi međunarodna konferencija bila najbolji i najrealističniji scenario.

- Konferencija bi mogla da se dotakne i eventualnog korigovanja na ovim prostorima i cilju realističnog i održivog rešavanja pitanja granica na miran i racionalan način jer nije jedino upitna granica između Srba i Albanaca, nego i druge granice. Bilo bi poželjno da se uključe i članice SB, Kina i Rusija, jer tako bi čitava stvar dobila šire međunarodno utemeljenje - smatra Stanković.

Analitičar Branko Radun smatra da sve svetske sile zajedno nemaju toliku težinu kao Amerikanci, tako da oni, kako kaže, zapravo određuju budućnost.

- Ukoliko je za njih neko rešenje prihvatljivo i žele to da definiš međunarodnom konferencijom, obezbediće pristanak svih igrača - zaključuje on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.