Z. Vlašković: Navršilo se 19 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu kod Peći 2003. godine

Izvor: KMnovine.com, 14.Avg.2022, 01:35

Z. Vlašković: Navršilo se 19 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu kod Peći 2003. godine

Z. Vlašković: Navršilo se 19 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu kod Peći 2003. godine Ubice srpske dece na slobodi, slučaj zatvoren zbog nedostatka dokaza?


   
Sahrana Pantelije Dakića    

Punih 19 godina prošlo je od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći 13. avgusta 2003., a za taj zločin niko još nije odgovarao.Od 2016. godine pored mesta gde >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << se dogodio zločin ne teče Bistrica, 500 metara uzvodno promenila tokTužilac "Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova" zatvorio je ovaj slučaj usled "nedostatka dokaza".
Piše: Zoran Vlašković

Ovog 13. avgusta 2022. godine navršilo se 19. godina od velikog zločina na reci Bistrici pored Goraždevca kada su zlotvori Albanci pucali na goloruku srpsku decu koja su se kupala u reci.


   
Pero Kastratović iz Goraždevca na mesto gde su se kupala i nastradala srska deca / Foto: Zoran Vlašković
   

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (13) ubijeni su iz automatskog oružja pre 19 godina dok su se kupali u reci Bistrici, 500 metara od centra sela, a njihovi drugovi Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe

Ugrinović (20) su teško ranjeni. Obližnja mala reka Bistricasrpskoj deci iz Goraždevca bila je more i bazen da se malo brčkaju i rashlade u vodi dok su ih albanski zlotvori držali na nišanu a onda zapucali iz vatrenog automatskog oružja sa oko 90 metaka, kako je tada saopštila UNMIK policija! UNMIK je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz “kalašnjikova” na pedesetoro dece i mladih Srba iz Goraždevca koja su bila u reci i na obalama Bistrice. Kosovska policija je navela da je u istrazi saslušala 75 svedoka, i pretresla više od 100 kuća, bez konkretnih rezultata!? Ubistvo dece osudili su svi domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog ovog tragičnog događaja održana je i sednica Saveta bezbednosti UN. Kao i obično, bez rezultata!?


   
Mesto gde su ubijena i ranjena srpska deca na Bistrici 13. avgusta 2003.g.    
Ubistvo nedužne srpske dece na reci Bistrici jedan je od četiri najveća masovna zločina albanskih ekstremista nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Goraždevčani su u centru sela podigli spomenik ubijenim srpskim dečacima na Bistrici kao i drugim nastradalim Srbima od strane Albanaca i NATO alijanse u bombardovanju 1999. godine. I spomenik su nepoznati albanski vandali oštetili i srušili 6. decembra 2015.g. iz automatskog oružja ali je on opet obnovljen 25. februara 2016. godine. 


   
Spomenik ubijenoj srpskoj deci i žrtvama NATO bombarovanja i ubijenih od albanskih terorista / Foto: Zoran Vlašković    

Zanimljivo je da je Bistrica, 2016. godine, 500 metara uzvodno od mesta zločina, promenila tok i sada teče 200 metara dalje od mesta gde su ubijena i ranjena srpska deca. Reka je jednostavno sprala nevinu srpsku dečju krv i “odšetala“ novim tokom niz plodnu Metohiju.


   
Odavde je Bistrica promenila tok / Foto: Zoran Vlašković    


I pored nagrade od milion evra i obećanja predstavnika UNMIK-a da će, kako su tada rekli, prevrnuti svaki kamen da nađu ubice, za zločin nad nedužnom decom do danas niko nije odgovarao. Umesto toga - slučaj je zatvoren krajem 2010. godine! To je i oličenje nerada, neodgovornosti i antisudstva tzv. kosovskog pravosuđa kad se zna da su i svi drugi veliki zločini nad Srbima posle 1999. godine sudski zatvoreni.


Iz Euleksa poručuju, u slučaju ubijene dece u Goraždevcu, da iako su zatvorili slučaj zbog "nedostatka dokaza", da postoji mogućnost da istragu obnove ako bude novih saznanja i "apeluju na građane" da im dostave bilo koju informaciju koju imaju o tragičnom slučaju od 13. avgusta 2003. godine.

Tužilac "Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova" zatvorio je ovaj slučaj jer istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih ali da će oni ponovo otvoriti slučaj ukoliko se pojave nove informacije.

Vinovnici su ostali van domašaja pravde kao i u slučaju ubistva žetelaca u Starom Gracku kod Lipljana, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa “Niš-ekspresa” u Livadicama kod Podujeva.... U Goraždevcu danas radi osnovna škola sa 30 đaka dok je u srednjoj školi oko 20 učenika. U Domu zdravlja je 32 medicinska radnika. Domaćinstva u Goraždevcu su do pre 1999. godine obrađivala 1380 hektara njiva a danas tek oko 300 hektara.


   
Imena ubijene i ranjene srpske dece 13. avgusta 2003.g.    
 U Goraždevcu danas u 220 kuća živi 700 stanovika dok je 50 kuća, na periferiji sela, prazno jer su se Srbi iselili zbog nedostatka bezbednosti. Ostanak sela ćivotima je platilo 15 nastradalih.

  Autor: Zoran Vlašković


Dugogodišnji je novinar lista "Jedinstvo" koji se do 1999. godine štampao u Prištini. Višestruki je dobitnik nagrade matičnog lista za najboljeg novinara godine. Autor je tri knjige o Kosovu i Metohiji.

Prvi je obišao karaulu Košare posle okupacije KiM od strane NATO-a, prvi fotografisao nemačke vojnike okupatorskih snaga na bunkerima iz Drugog svetskog rata koje su takođe Nemci sagradili na severu KiM. Danas je saradnik mnogih glasila u Srbiji ali i širom sveta gde se izdaju listovi na srpskom jeziku.

Rođen je i živi u Kosovskoj Mitrovici.



* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.



 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2022 ::    Hvala na interesova



Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.