Вести:

недеља, 14. август 2022.

З. Влашковић: Навршило се 19 година од убиства српске деце у Гораждевцу код Пећи 2003. године

недеља, 14. август 2022. | Уреднички колегијум 0

З. Влашковић: Навршило се 19 година од убиства српске деце у Гораждевцу код Пећи 2003. године

Убице српске деце на слободи, случај затворен због недостатка доказа?

З. Влашковић: Навршило се 19 година од убиства српске деце у Гораждевцу код Пећи 2003. године
Сахрана Пантелије Дакића

  • Пуних 19 година прошло је од убиства двоjе и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу код Пећи 13. августа 2003., а за таj злочин нико jош ниjе одговарао.
  • Од 2016. године поред места где се догодио злочин не тече Бистрица, 500 метара узводно променила ток
  • Tужилац "Kанцелариjе специjалног тужилаштва Kосова" затворио je оваj случаj услед "недостатка доказа".


Пише: Зоран Влашковић


Овог 13. aвгуста 2022. године навршило се 19. година од великог злочина на реци Бистрици поред Гораждевца када су злотвори Албанци пуцали на голоруку српску децу која су се купала у реци.

З. Влашковић: Навршило се 19 година од убиства српске деце у Гораждевцу код Пећи 2003. године
Перо Kастратовић из Гораждевца на место где су се купала и настрадала срска деца / Фото: Зоран Влашковић

Иван Jововић (19) и Пантелиjа Дакић (13) убиjени су из аутоматског оружjа пре 19 година док су се купали у реци Бистрици, 500 метара од центра села, а њихови другови Богдан Букумирић (14), Mарко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и Ђорђе

Угриновић (20) су тешко рањени. Оближња мала река Бистрицасрпској деци из Гораждевца била је море и базен да се мало брчкају и расхладе у води док су их албански злотвори држали на нишану а онда запуцали из ватреног аутоматског оружја са око 90 метака, како је тада саопштила УНМИК полиција! УНMИK jе после напада саопштио да jе непознат броj људи из жбуња отворио ватру из “калашњикова” на педесеторо деце и младих Срба из Гораждевца која су била у реци и на обалама Бистрице. Kосовска полициjа jе навела да је у истрази саслушала 75 сведока, и претресла више од 100 кућа, без конкретних резултата!? Убиство деце осудили су сви домаћи и међународни званичници, а због овог трагичног догађаjа одржана jе и седница Савета безбедности УН. Као и обично, без резултата!?

З. Влашковић: Навршило се 19 година од убиства српске деце у Гораждевцу код Пећи 2003. године
Место где су убијена и рањена српска деца на Бистрици 13. августа 2003.г.

Убиство недужне српске деце на реци Бистрици jедан је од четири наjвећа масовна злочина албанских екстремиста над Србима од 1999. године и доласка међународне мисиjе на Kосово и Метохију. Гораждевчани су у центру села подигли споменик убијеним српским дечацима на Бистрици као и другим настрадалим Србима од стране Албанаца и НАТО алијансе у бомбардовању 1999. године. И споменик су непознати албански вандали оштетили и срушили 6. децембра 2015.г. из аутоматског оружја али је он опет обновљен 25. фебруара 2016. године. 

Споменик убијеној српској деци и жртвама НАТО бомбаровања и убијених од албанских терориста / Фото: Зоран Влашковић

Занимљиво је да је Бистрица, 2016. године, 500 метара узводно од места злочина, променила ток и сада тече 200 метара даље од места где су убијена и рањена српска деца. Река је једноставно спрала невину српску дечју крв и “одшетала“ новим током низ плодну Метохију.

Одавде је Бистрица променила ток / Фото: Зоран Влашковић

И поред награде од милион евра и обећања представника УНMИK-а да ће, како су тада рекли, преврнути сваки камен да нађу убице, за злочин над недужном децом до данас нико ниjе одговарао. Уместо тога - случај је затворен крајем 2010. године! То је и оличење нерада, неодговорности и антисудства тзв. косовског правосуђа кад се зна да су и сви други велики злочини над Србима после 1999. године судски затворени.

Из Eулекса поручуjу, у случају убијене деце у Гораждевцу, да иако су затворили случаj због "недостатка доказа", да постоjи могућност да истрагу обнове ако буде нових сазнања и "апелуjу на грађане" да им доставе било коjу информациjу коjу имаjу о трагичном случаjу од 13. августа 2003. године.

Tужилац "Kанцелариjе специjалног тужилаштва Kосова" затворио je оваj случаj jер истрага полициjе ниjе довела ни до каквих резултата или могућих осумњичених али да ће они поново отворити случаj уколико се поjаве нове информациjе.

Виновници су остали ван домашаjа правде као и у случаjу убиства жетелаца у Старом Грацку код Липљана, убиства породице Столић у Oбилићу и убиства путника аутобуса “Ниш-експреса” у Ливадицама код Подуjева.... У Гораждевцу данас ради основна школа са 30 ђака док је у средњој школи око 20 ученика. У Дому здравља је 32 медицинска радника. Домаћинства у Гораждевцу су до пре 1999. године обрађивала 1380 хектара њива а данас тек око 300 хектара.

Имена убијене и рањене српске деце 13. августа 2003.г.
 У Гораждевцу данас у 220 кућа живи 700 становика док је 50 кућа, на периферији села, празно јер су се Срби иселили због недостатка безбедности. Останак села ћивотима је платило 15 настрадалих.



 author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересова

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине