Vučić sa Lajčakom i Palmerom: Dobar razgovor, uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2021, 06:26

Vučić sa Lajčakom i Palmerom: Dobar razgovor, uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kao i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

"Dobar razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Palmerom", napisao je predsednik na Instagramu.

Naveo je da će uskoro biti nastavljen dijalog sa Prištinom, dodajući da veruje u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja.

Ranije danasa Palmerom se sastala i predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Lajčak i Palmer došli su u Beograd nakon posete Prištini gde su se, između ostalih, sastali i sa premijerom Aljbinom Kurtijem koji je rekao da će seovog meseca sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićemkako bi razgovarao "o predstojećem, a ne o nastavku prethodnog dijaloga".

Lajčak: Određen datum sastanka Vučića i Kurtija

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je određen datum za sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti.

Lajčak je nakon posete Prištini, a uoči posete Beogradu, rekao da Vašingtonski sporazum "ne znači ništa" i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dijalogu.

Istakao je da je dijalog uz posredovanje EU "jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji", prenosi Reporteri.

„Ne postoji drugi evropski put i za Srbiju i za Kosovo osim dijaloga. To je bitno. Kurti to zna, kao i Vučić“, rekao je Lajčak.

Na pitanje o nedavnim postupcima i komentarima Aljbina Kurtija, Lajčak je odgovorio da je važnije ono što je kosovski lider rekao iza zatvorenih vrata.

„Ono što je zaista važno, je ono što je rečeno na sastanku, ono o čemu dve strane razgovaraju dok sede zajedno“, objasnio je Lajčak.

Nije želeo da komentariše najave Prištine o podizanju tužbe za navodni genocid protiv Srbije i rekao da je bilo mnogo izjava za medije, ali da je važan „zvanični stav koji će biti predstavljen u dijalogu“.

„Stalno ponavljamo našim partnerima da je i njihova odgovornost da stvore atmosferu pogodnu za pozitivan proces dijaloga i da se uzdrže od jednostranih akcija ili izjava koje teže pogoršanju neprijateljstva“, naglasio je Lajčak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.