PRITISAK PALMERA PRED SASTANAK SA VUČIĆEM Dijalog što pre zaključiti uzajamnim priznavanjem

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2021, 22:45

PRITISAK PALMERA PRED SASTANAK SA VUČIĆEM "Dijalog što pre zaključiti uzajamnim priznavanjem"

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer danas je izjavio da je suštinska poruka njegove posete partnerstvo između "Sjedinjenih Američkih Država i Kosova".

Palmer, u intervjuu za RTK je izjavio da dijalog Kosova i Srbije treba što pre privesti kraju, prenosi RTK2.

- Rok za dijalog ne postoji, ali što je proces dijaloga duži, to će biti teži. SAD žele da sporazum koji će biti zaključen bude uz uzajamno priznavanje - istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Palmer.

- Mislim da je suštinska poruka da se naglasi i podvuče snažna i trajna priroda partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Kosovo. Podržavamo evropsku perspektivu Kosova. Želimo da vidimo da se Kosovo integriše u evropsku i evroatlantsku zajednicu. Podržavamo vladine ciljeve u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i promociji vladavine zakona. Želimo da budemo tamo kao jaki partneri - rekao je Palmer u intervjuu za RTK.

Dodao je da su on i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan, želeli da naglase i podvuku značaj konstruktivnog angažovanja Kosova u procesu dijaloga, kao i da rade na punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom da bi se otvorila vrata evropskoj budućnosti građanima Kosova.

Upitan o saradnji SAD i EU u procesu dijaloga Palmer je rekao da imaju isti cilj, a to je normalizacija odnosa i otvaranje evropske perspektive, prenosi Kosovo onlajn.

- Radimo u jakom partnerstvu. Ovaj proces dijaloga vode same strane Kosovo i Srbija uz pomoć EU i snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je dobra poruka za Kosovo i Srbiju ako vide da ja i Lajčak rame uz rame podržavamo ovaj proces - rekao je Palmer.

Podsetimo, Vučić se večeras nezvanično sastao sa Palmerom, dok ga sutra očekuju sastanci sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i zvanični sastanak sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Želimo da budemo tamo kao jaki partneri" PALMER: Konstruktivan pristup Kosova dijalogu je važan

Izvor: Blic, 03.Jun.2021, 03:38

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer danas je izjavio da je suštinska poruka njegove posete partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.