Vučić posle sastanka s američkim zvaničnikom: Srbija neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države

Izvor: BKTV News, 14.Mar.2018, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić posle sastanka s američkim zvaničnikom: Srbija neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom izjavio je da je Srbija spremna na kompromis po pitanju Kosova i Metohije.

On je, međutim, dodao da Srbija nije spremna i neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države.

Vučić je rekao da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju KiM, ali da je Mičel saslušao naše stavove, a možda i razumeo.

"Svaki kompromis je težak, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << to mora da prihvati i druga i treća strana", dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da je američkom diplomati preneo i stav da je gotovo uveren da Priština neće sprovesti Brisleski sporazum, odnosno formiranje ZSO.

"Iskreno da vam kažem, ja sam gotovo uveren da od tog posla nema ništa. Da su hteli, ispunili bi to u prethodnih pet godina, a nisu mrdnuli ni prstom. Uveren sam da to ni ne nameravaju da učine, a za to su imali i prećutnu saglasnost dobrog dela međunarodne zajednice", rekao je Vučić.

Primetio je takođe da je Srbija morala sve da ispuni.

Haradinaj promenio ploču: To je u interesu Srba, spreman sam da pronađem zajednički jezik sa Srpskom listom!

"To, međutuim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima", zaključio je.

Pale teške reči između premijerke Brnabić i američkog zvaničnika zbog Kosova

Kako je dodao, razgovor s Mičelom je zato i značajan, i predstavlja korak napred, jer je on, naveo je, pokazao poštovanje prema Srbiji i prema njenim građanima, s ombzirom da smo se, primetio je, neretko suočavali s drugačijim primerima.

Dramatično i zastrašujuće upozorenje! NATO Srbiji uputio poruku jeziviju od bombardovanja 1999. godine!

Nakon što je Srbija rešila najvećim delom ekonomske probleme sledi bolji život, i Mičel je, kako je dodao, mogao sam da se uveri da je Beograd grad kranova i dizalica.

"Biće nam jedini problem odnos sa Prištinom, a naš posao je da probamo da taj problem rešimo i ako ne uspemo to će biti jsos jedan od politickcih neuspeha, koji nije samo zbog nas“, objasnio je Vučić.

Kazao je da Srbija želi dobre i još bolje odnose sa SAD, i izrazio nadu da će Vašington podržati kompromise.

Preneo je da je sa Mičelom razgovarao i o bilateralnim ekonomskim odnosima, reformama koje smo sproveli, kao i dodatno privlačenje američkih investicija.

Vučić je istakao čvrsto uverenje Srbije da je po svaku cenu neophodno očuvati mir i stabilnost i da je potrebna podrška u tome SAD, kao i svih drugih važnih učesnica na svetskoj političkoj pozoricni.  Izrazio je zahvalnost Mičelu na podršci oju je pružio nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Rekao je da SAD i Srbija nisu saglasne po po pitanju mnogih stvari vezano za formiranje kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da sačuvamo mir sa Albancima i nastavimo razgovore pod okriljem EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.