Vučić: Zapad ojačao Haradinaja, napredak možda na jesen

Izvor: Mondo, 10.Jun.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Zapad ojačao Haradinaja, napredak možda na jesen

Potrebni su nam hrabrost, odvažnost i odlučnost, ali je i naša obaveza i dužnost da tragamo za rešenjem kosovskog problema, a ne da stvari stavljamo pod tepih, kaže Aleksandar Vučić.

"Nalazimo se u veoma složenoj i kompleksnoj ekonomsko-političko - bezbednosnoj situaciji. Konflikt koji se drži tobož zamrznutim, u jednom trenutku postaće odmrznut i stvoriće još više problema. Zato sam i tada i danas, kao predsednik Srbije i SNS, bio protiv nečega što nije rešenje", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekao je Vučić.

On je podsetio da je dijalog zapao u krizu i zastoj i naveo da je jutros, tokom sastanka sa predstavnicima američke administarcije, imao donekle različite stavove.

Kako je naveo, pet i po godina Priština nije sprovela nijednu od šest tačaka Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja ZSO, pri čemu se Priština pravda da nisu dobili naš predlog.

"A dobili su naš predlog, ali su želeli da bude usaglašen sa kosovskim ustavom, što nas nije zanimalo, i da ZSO svedu na nevladinu organziaciju. Ako bi trebalo da bude u skladu sa njihovim ustavom, zašto bi se pregovaralo, nisu potrebni nikakvi dodatni sporazumi, podrazumevajuće je da na nešto imaju pravo ako je nešto pomenuto u ustavu. Govorim to gledano iz njihovog ugla", rekao je Vučić.

I pošto to nigde nije pisalo, nije postojala ta vrsta ograničenja onda su pokušali u početku da ZSO svedu na NVO i ništa više a onda su shvatili da to nikada ne treba da daju jer su te opštine velike i pokazale bi se na mapi a to bi bilo štetno za njih.

"Posle 4 meseca smo znali da neće ići na izvršenje obaveza. 6 od 15 tačaka sporazuma se odnosi na ZSO i to je najvažniji njegov deo, srž", naglasio je Vučić.

 U međuvremenu, bilo je više incidenata, naveo je Vučić, napominjući da je napada na pojedince ili grupe srpskog življa bilo znatno manje nego do 2012. godine, čak osam i po puta manje, ali i dalje ih je bilo dosta.

Svi ostali incidenti vezani su za njihove pokušaje da dokažu da imaju suverenitet na severu, kaže Vučić i navodi incident - od hapšenja Marka Ðurića i pokušaj da se ponizi ne samo on već cela Srbija, više puta izmišljeni razlozi za upad na sever a da pri tome nemaju nijedan optužni akt protiv Srba zbog tobožnjeg kriminala.

"I sad ne znaju ni šta će sa sobom ni pred međuanrodnom zajednicom pred kojom su tvrdili da imaju čvrste koruptivne slučajeve", istakao je on.

Podsetio je i na "Tačijevu šetnju" po jezeru Gazivode, upad 17 oklopnih vozila...

"U tom momentu dolazi njihova odluka, a posle odbijanja Interpola da ih primi u članstvo, o uvođenju taksi što pravdaju agresivnim srpskim ponašanjem, a agresivno srpsko ponašanje je to što smo u skladu sa našim pravnim propisima i dužnostima sprečavali njihovo članstvo u organizacijama gde pravo na članstvo imaju samo suverene zemlje", kaže on.

Pri tome, dodao je, Beograd je više puta molio u okviru dijaloga, on lično 12 puta, da ne idu na te pokušaje, da to bude deo zajedničkog paketa.

"Oni to nisu želeli jer su imali različita ubeđivanja iz određenih zapadnih zemalja da će im 'završiti' članstvo. Mi smo se ozbiljno anagažovali, ozbiljnije nego iakda i to je bio njihov najveći poraz, i to je prouzrokovalo nervozu i želju za uspehom kod nekih političara kao što je Haradinaj da ojača svoju poziciju. I to mu je uspelo. Poziciju Prištine nije ojačao ali svoju jeste", rekao je on.

Podsetio je da su 13 godina posle postizanja Cefta srporazuma oni pogazili, ali i evropske vrendosti i savremenog sveta o slobodnom protoku roba i usluga.

"Posle toga smo imali bezbroj razgovora u kojima je deo međunarodne zajednice dodatno ojačao pozicije Haradinaja jer su želeli da, sklanjajući Federike Mogerini sa mnom i Tačijem, da uvedu nove igrače da bi se pričalo o nezavisnosti Kosova na celini teritorije", rekao je Vučić.

Kako je primetio pojedine zapadne zemlje dodatno su osnažile, pre namerno nego slučajno, poziciju Ramuša Haradinaja, pa se danas nalazimo u ćorsokaku, jer on ne želi da ukine takse pre izbora na KiM, jer želi da naplati svoju "tvrdu poziciju", dok bi u suprotnom doživeo izborni debakl.

Zato sumnja u skoro ukidanje taksi i na tome bazira stav da sastanka u Parizu i ne bude.

"To je moje mišljenje. Mi ćemo svakako ići, ako budemo pozvani. Plašim se da je ova moja procena ispravna, a nadam se da grešim", rekao je Vučić.

Kako je rekao, i danas je u razgovoru sa američkim zvaničnikom, kao i pre nekoliko dana u Bratislavi, apelovao da utiču na Prištinu, da se sačuva stabilnost na KiM i da to što nema rešenja u ovom trenutku ne sme da bude inicijalna kapisla za bilo kakav sukob na toj teritoriji.

"A, pretpostavljam da će s početka septembra biti novih inicijativa", podvukao je Vučić.

On je napomenuo da je pred Srbijom težak posao po pitanju KiM.

"Biće veoma teško. Pesimista sam po prirodi, ali ne bih apsolutno isključio mogućnost napretka na jesen. Jedino se nadam da do tada neće doći ni do kakvih nereda, nemira i sukoba na KiM", rekao je predsednik Srbije.

On je poručio da se Beograd borio i trudio da suštinski pokuša da pronađe kompromis i, tom smislu, zahvalio svima koji su, kaže, bili korektni i koji, iako ne uvek saglasni sa njim, nisu pristajali na to da Srbija nema baš ništa, a posebno onima koji nisu govorili da Srbija ima i kontroliše sve, jer to, podvlači, nije istina.

"Srećan sam što sam imao smelosti da to kažem pred poslanicima i javnosti, bez obzira što sam znao da neće naići na simpatije građana", rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio da je Beograd spreman za kompromis i da kompromisno rešenje nije "zakucao", već da je spreman na razgovor o različitim modelima rešavanja problema, ali svakako posvećen interesima Srbije, koja ne može da dopusti da bude ponižena i da nema i ne dobije ništa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.