Izvor: N1 televizija, 21.Jan.2018, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić Srbima na Kosovu ulio nadu, a opoziciju - zaobišao

Poseta Vučića Kosovu bila je višestruko pozitivna, kažu sagovornici N1. Ključnim smatraju govor u manastiru Banjska i poruke koje je poslao: želju za nastavkom dijaloga, stabilizacijom srpske zajednice, ostvarivanjem saradnje s kosovskim institucijama oko istrage ubistva Olivera Ivanovića, pa i borba protiv korupcije i kiriminala u svojim redovima.

Izvor: N1

Međutim, nejasno je da li su poruke koje je poslao upućene svim stanovnicima Kosova, jer se predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nije sastao sa opozicijom Srpskoj listi, a posebno sa onima van severa Kosova.

Smirivanje tenzija i straha građana, ali na kratko. Tako Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose komentariše posetu predsednika Srbije Kosovu. Najuspešnijom smatra posetu manastiru Banjska, odakle je poslao najsnažnije poruke.

"To su sve poruke koje neko ko želi da se ova situacija razreši bez dalje krize i regionalih sukoba mora da podrži, to su poruke nastavka dijaloga, to su poruke saradnje sa svima koji su kompetetni za raščišćavanje ubistva, zaustavljanje dalje destabilizacije srpske zajednice, čak je bila nagoveštena i borba protiv tzv. naših kriminalaca unutar srpske zajednice... To je važan segment u ukupnoj nestabilnosti", kaže Janjić.

Poruke iz manastira Banjska urednica portala Kossev Tatjana Lazarević tumači kao državničke. Međutim, ona nije sigurna da je tribina sa predstavnicima četiri opštine sa severa Kosova pravi način da se te poruke i ostvare. Iz pijeteta prema Oliveru Ivanoviću, nije želela da komentariše tribinu u Lapljem Selu, ali smatra da je poseta u celini ljudima ulila nadu.

"Od te posete čak i oni građani koji kažu da nisu ništa očekivali, nadaju se da će ona nešto da promeni. Građanima je dalo snažnu nadu, tri jasne i konkretne poruke, naročito ona da će se obračunati sa korupcijom i kriminalom u sopstvenim redovima... Tenzije su unekoliko splasnule, ali je strah među građanima prisutan i poslednjih nekoliko dana više građana mi ponavlja istu stvar - čuje se glasna tišina", navodi Lazarević.

Dušan Janjić dodaje da je loša poruka poslata time što se Vučić nije sastao sa predstavnicima srpske opozicije, onima van Srpske liste.

"Potencijal za krizu unutar srpske zajednice postoji i zato u ovom trenu mislim da fokus treba da bude na stabilizaciji srpske zajendice, razgovorima sa Srbima, promenama u strukturama koje rade na Kosovu i tek onda, kad osnažite, a u okvirima koji se stvore za nastavak dijaloga, treba razgovarati i sa Albancima", naglašava Janjić.

Jedan od onih koji je trebalo da se sastane sa Vučićem, pa nije, je nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije. Oglasio se otvorenim pismom u kome je naveo da je poseta predsednika "režirana predstava u kojoj su glavni glumci bili nesrećni ljudi" koji su, prema njegovim rečima, "poniženi kao nikada do sada".

"I posle svega što se desilo, Vi ne želite da čujete ljude koji drugačije misle. I to je juče trebalo da bude tema svih tema... Da se ohrabri ovaj unesrećeni i uplašeni narod, da oseti da država ima ozbiljnu strategiju njegovog očuvanja, da razmotrimo šta po tom pitanju treba još uraditi", naveo je Momčilo Trajković u otvorenom pismu predsedniku Srbije.

O izostanku tih razgovora oglasila se i Rada Trajković, navodeći da oni svakako ne bi doveli do bilo kakvog rezultata.

"Nama je potreban razgovor unutar institucija, koje su institucije za razgovor, gde bi mogli da razgovaramo bez prisustva javnosti i da možemo da kažemo otvoreno šta je problem, ako želimo rešenje. A ako hoćemo politički vašar, politički rijaliti, onda se to radi na ovaj način", ocenjuje Rada Trajković.

Usledila je hitna reakcija iz Predsedništva – sastanak sa Momčilom Trajkovićem nije održan greškom organizatora i zakazan je za utorak. U saopštenju Predsedništva ne pominju se ni Rada Trajković, ni drugi relevatni predstavnici Srba na Kosovu, sa kojima susreti nisu ni bili planirani.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Sagovornici N1: Poseta Vučića Kosovu višestruko pozitivna

Izvor: N1 televizija, 21.Jan.2018

Poseta Vučića Kosovu bila je višestruko pozitivna, kažu sagovornici N1. Ključnim smatraju govor u manastiru Banjska i poruke koje je poslao: želju za nastavkom dijaloga, stabilizacijom srpske zajednice, ostvarivanjem saradnje s kosovskim institucijama oko istrage ubistva Olivera Ivanovića, pa...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.