Vučić: Razgovori teški, postignut određeni napredak

Izvor: RTS, 23.Jun.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Razgovori teški, postignut određeni napredak

Razgovori u Briselu sa predstavnicima kosovskih Albanaca bili su teški i nema izgleda da se večeras postigne konačan dogovor, rekao je premijer Aleksandar Vučić za RTS. Naveo je da je postignut određeni napredak kada je reč o Zajednici srpskih opština i da je razjašnjeno oko čega se dve strane ne slažu.
Aleksandar Vučić je istakao da postoji neslaganje oko mnogih stvari, ali da je tokom današnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razgovora postignut određeni napredak kada je reč o Zajednici srpskih opština.

Kako je rekao, danas su vođeni dugi, teški i ozbiljni razgovori o tom pitanju, i neki napredak je postignut.
Kada je reč o ostalim temama, Vučić je rekao da je bilo reči o pokušaju Prištine da preuzme celokupnu imovinu. Kako kaže, oni smatraju da je to najbolji način da se reši pitanje imovine.
"Onda su neki počeli da nam drže politička predavanja kako smo i šta izgubili devedesetih", naveo je premijer i istakao da nije siguran da je bilo ozbiljnog napretka.
Iako je rekao da nije optimista kada je o daljim razgovorima reč, osim o pitanju ZSO, istakao je da će delegacija raditi u najboljoj veri i nameri da dođe do rešenja.
Kada je reč o telekomunikacijama, Vučić je rekao da ima napretka, ali da "uvek imamo slične probleme", kao i da srpska strana radi na tome da Srbi nemaju nikakve pozivne brojeve i da imaju istu tarifu kao ranije.
"Tražimo da se sve simultano uradi da bi naši ljudi mogli da dobiju pravo da pozivaju bilo koga u centralnoj Srbiji ili iz centralne Srbije njih da pozivaju sa istom tarifom kao i do sada, da se tu ništa ne promeni, a oni traže dodatnih tri ili šest meseci da vide li će njihovi operateri to da dozvole ili ne", rekao je premijer i dodao da mi, sa naše strane, tražimo odmah dozvolu za srpskog operatera. 
Govoreći o mostu u Kosovskoj Mitrovici, Vučić je rekao da Albanci insistiraju, iako imaju dva mosta, da i to bude most sa punim saobraćajem za automobile, kamione i autobuse.
Kako je rekao, Beograd insistira – u skladu sa Briselskim sporazumom, po kome Srbi imaju pravo na urbano i ruralno planiranje – da to bude pešačka zona, da se ne zaustavlja kretanje.
Razjašnjeno oko čega se dve strane ne slažu 
Aleksandar Vučić je rekao da su stavovi obe strane iskristalisani, pa su u nekim pitanjima bliže dogovoru, a u nekim veoma daleko.
Kada je reč o ZSO, premijer je rekao da je dogovor da se ne govori o detaljima jer će naredne nedelje, najverovatnije u ponedeljak, razgovori biti nastavljeni.
"Nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor, ali to ne zavisi od naše strane, ima još mnogo pitanja koja moraju da budu rešena", objasnio je premijer.
Naveo je da je pokrenut dijalog o najvažnijim pitanjima i da je razjašnjeno oko čega se sve dve strane ne slažu.
Premijer je objasnio da u Briselu može da prihvati samo ono što nije protivno i što je u interesu našeg naroda. Naveo je da mora da sagledava celinu interesa našeg naroda, ali da to nije lako i ne može da prihvati određene dogovore samo zbog otvaranja poglavlja.
Poručio je da se traži najbolje rešenje za naše ljude na KiM i da se ubrzava dinamika susreta i iznalaženja tema.
"Ono što je važno i, kao što sam rekao, potrudićemo se da uradimo najbolje za zemlju i naše interese i verujem da može biti prvih konkretnih rezultata u nekom od narednih susreta", rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Razgovori teški i bez rezultata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jun.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da današnji dijalog Beograda i Prištine nije donio konkretne rezulatete...Kako je rekao za RTS određeni napredak je postignuti u pregovorima o zajednici srpskih opština ali nikakav dogovor nije postignut...Premijer Srbije je rekao da su pregovori...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.