Vučić: Provodi se permanentan teror nad Srbima; Izbegličkih kolona neće biti, niti destabilizacije na administrativnim prelazima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2022, 14:02

Vučić: Provodi se permanentan teror nad Srbima; Izbegličkih kolona neće biti, niti destabilizacije na administrativnim prelazima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, obraćajući se građanima, da se na Kosovu još od 1999.provodi permanentan teror nad srpskim stanovništvom.

Vučić je, objasnio da mu je namera da podnese izveštaj svim građanima o onome što se zbivalo u Briselu, ne samo o tehničkim detaljima, već i o politici i onome što nas čeka i šta možemo, šta ne možemo i šta ćemo preduzeti i podsetio na dosadašnje dogovore.

NATO da radi svoj posao i sprečava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upad specijalaca na sever

Vučić je pozvao NATO da prekinu upade specijalnih kosovskih jedinica na sever Kosova i da počnu da primenjuju sporazume koje su sami potpisali.

Vučić je u obraćanju rekao da je sam generalni sekretar Jens Stoltenberg potvrdio da postoji jasan dogovor o pokretima prema severu, a koji je kako je istakao Priština više puta prekršila.

"Samo poštujte sporazume koje ste sami potpisali", poručio je Vučić i istakao da tada neće imati barikade, jer Srbi , kako je rekao nisu blesavi i znaju sta je NATO od koga su već stradali.

Vučić je preneo i da je načelnik generalštaba Milan Mojsilović danas razgovarao sa komandantom Kfora i rekao mu da njihov posao nije da gledaju gde su barikade, već da spreče dolazak specijalnih jedinica na sever.

Vučić je naveo i datume kada se to i koliko puta dogodilo, od 14. januara 2017. kada je trebalo da uđe voz sa Belim anđelom, pa do 30. jula ove godine.

"Svaki od tih puta imali ste obavezu da tražite dozvolu četiri gradonačelnika sa severa i NATO, a ona nikada nije tražena", poručio je.

To je posao NATO, a ne da uređuju saobraćaj ili da štite Srbe od Srba, već da na severu ne budu ugroženi od albanske policije", istakao je Vučić.

On je poručio i da jedinice Kfora ne treba da budu na prelazima već na Ibru, sem ako za njih, kako je dodao, nisu problem samo barikade, umesto ilegalnih i kriminalnih odluka Prištine.

Naveo je i da je pojačana svaka obaveštajna aktivnost na severu.

"Još od 1999.godine kada su Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom UN 1244 proterane snage bezbednosti Srbije i SRJ sa KiM provodi se permanentan teror nad srpskim stanovništvom. To je rezultiralo progonom više od 210.000 ljudi, kojima su oteti stanovi, kuće, mnogi su ubijeni, uništene su naše svetinje", kazao je on.

Istakao je da je Rezolucija 1244 i danas na snazi, da je niko nije, niti može, ukinuti jer je reč o dokumentu UN.

U toj Rezoluciji 1244, dodao je, jasno piše da države UN iskazuju privrženost teritorijalnom integritetu i suverenitetu SRJ i ostalih država u regionu, imajući u vidu zahtev za znacajnom autonomijom i samoupravom na Kosovu, kao i da stoji da će određen broj srpskog vojnog i policijskog osoblja moći da da bude vraćen.

"Uprkos svemu tome pošto u Rezoluciji stoji da do konačnog statusa, a njega određuju UN, a ne zemlje Kvinte, rekli su "standardi pre statusa". Pokazali su kakvi su to standardi 17. marta 2004. kada su progonili naš narod. Na osnovu tih zasluga oni su valjda u zapadnom svetu utvrdili da su standardi ispunjeni i da je moguće da im se omogući proglašenje nezavisnosti", kazao je Vučić.

Posle toga, dodaje, traje naša teška i mukotrpna borba za opstanak našeg naroda i srpske države na KiM, koliko je to uopšte moguće.

"Šta god da činite na tom polju to uvek služi za kafansko prepucavanje na našem političkom nebu", kritikovao je on.

Kazao je da se Beograd u skladu s tim trudio da još od 2013. kroz Briselski sporazum, koji nije bio lagan i jednostavan, dobijemo mir i obezbedimo sigurnost i bezbednost.

Međutim iz Briselskog sporazuma oni uzimaju, i neretko tumače, samo ono što im odgovara, a za to su dobijali zeleno svetlo Kvinte, a nikada ne bi ispunili suštinsku obavezu, a to je Zajednica srpskih opština.

Nemamo kud, ali izbegličkih kolona Srba s KiM neće biti

Nemamo kuda, saterani smo u ćošak, po pitanju Kosova i Metohije, a naša ključna poruka danas, našem stanovništvu na KiM bila je - šta god bilo i kako god bilo - izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod na KiM, izjavio je danas, posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, Vučić.

Pređen je Rubikon, Srbi sa KiM više neće biti taoci

Vučić je izjavio da su predstavnici Srba sa KiM dali odrešene ruke državnom rukovodstvu da u narednih 10 dana nastavi da traži kompromisno rešenje, koje će oni podržati, kao i da će napustiti prištinske institucije na KiM, ukoliko se progon Srba ne okonča.

"Sastanak sa Srbima je bio kratak i operativan. Pređen je Rubikon, i danas znamo da čak i da se, nekim čudom, dogodi kompromis do 1.septembra, onda će biti neki problem do 31.oktobra, ili do 30.novembra, ili do 31.decembra. Problemi za Srbe neće prestati da postoje, jer jedino što žele je da ukinu srpsku državu i postojanje Srba na KiM, šta god da pričaju", rekao je Vučić.

Srbi sa KiM su, kaže, podržali državno rukovodstvo Srbije da u narednih 10 dana na svaki način traga za kompromisno rešenje, dali odrešene ruke i da će, sve što mi prihvatimo kao kompromis, i oni prihvatiti.

Stavili su crvene linije, dodao je Vučić, ne želeći da precizira o čemu je reč.

"Tražili su garancije da neće doživeti pogrom, kao Srbi sa nekih drugih teritorija bivše Jugoslavije, i za to su od mene dobili apsolutno sve garancije. Nije mi važna moja politička karijera, niti bilo šta, proterivanje Srba se neće dogoditi. To je moja poruka svima, koji živve ovde, i svima u svetu", naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da je svestan, da postoje "uvek isti lažovi", koji će da kaže da time što poručuje da neće biti pogroma Srba, on nekome preti, jer je, primećuje, valjda normalno da Srbi dožive progon.

"Srbi su me obavestili i da će, ukoliko se ne prekine sa progonom Srba, u narednih mesec dana doći do napuštanja svih institucija Prištine. Prv oće učiniti političari, a do kraja septembra i policajci, sudije, tužioci", preneo je Vučić.

Onda će doći do potpune razgradnje briselskog poretka, ustanovljenog Briselskim sporazumom.

"Pošto niko neće ZSO da formira, Srbi neće da budu više taoci bilo čiji, Preduzeće mere da sačuvaju sebe, narod i svoju državu Srbiju. I bez stida im u lice to kažem - u skladu sa međunarodnim normama, Poveljom UN, Rezolucijom 12 44 SB UN - svoju državu Srbiju", rekao je Vučić i ponovio da će u tome Srbi sa KiM imati punu podršku države Srbije.

Vučić je rekao da je delegacija Beograda u Briselu, pre nekoliko dana, u nastavku dijaloga sa Prištinom, na najvišem nivou imala četiri zadatka:

"Prvo, da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir, stabilnost, sigurnost i bezbednost. Drugo, morali smo da izbegnemo sveopštu osudu Zapada protiv Srbije, da nismo bili dovoljno za kompromis, da nismo došli sa idejom i predlozima kako da se do kompromisa i dođe, rekao je Vučić.

Dodao je da nismo sami na svetu, ali da tako mali, odnosno ovakvi kakvi jesmo, moramo o sebi da brinemo, ali i da vodimo računa o snazi drugih.

"Treće, morali smo, i to je za nas bilo veoma važno, da brinemo kako će to u svim delovima sveta da izgleda , da li ćemo mi da budemo proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, vodi u nestabilnost i nesigurnost, ili ćemo dati više nego što je moguće, kako bi se videlo da je druga strana ta koja ne želi ništa, već vodi u nestabilnost, nemire, sukobe i rat", rekao je Vučić.

I četvrta tačka je, dodao je on, da obezbedimo opstanak našeg naroda na Kosmetu, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je poslednjih dana zavladao strah kod žitelja na severu KiM, kod svih Srba, posle svih pretnji albanskog rukovodstva da će im se ponoviti Krajina.

U skladu sa tim, i danas je, kaže, preneo ljudima sa KiM, iako zna koliko je to teško, jer uslovi više nisu hipotetički na KIM, ne govori se ništa uoči izbora, niti u kafani, gde se većina Srba junači:

"Nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka stanovništvu danas je bila - šta god bilo kako god bilo, izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod i od progona i od pogroma. Ako to ne bude želeo NATO, ni snage KFOR-a, ili ukoliko zajedno sa Albancima budu učestvovali u tom progonu, a nadam se da neće", poručio je predsednik Srbije.

Dodao je da i presuda o manastiru Dečani, govori koliko su Srbi progonjeni, ne samo iz Štrpca, Gračanice, Kosovskog Pomoravlja, već je sada Priština rešena da protera i "poslednju veliku kost u grlu", Srbe sa severa KiM.

Cilj Albanaca proterivanje srpskog življa sa KiM

Predsednik Srbije izjavio je da Albanaci na KiM imaju dva cilja, a to su ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom i konačni progon i poroterivanje srpskog življa na KiM.

To su dva jedina cilja kojima se rukovode, rekao je Vučić na konferenciji za medije posle sastanka sa Srbima sa KiM.

Istakao je da je Aljbin Kurti i albanska strana histerični odbijala sve naše predloge u Briselu.

Vučić je rekao da su Albanci sada, kada nije bilo mnogo teških i loših događaja, sami rešili da sprovode jednostrane akcije.

Sigurno neće biti destabilizacije na administrativnim prelazima

Predsednik Srbije istakao je da NATO i Srbija različito gledaju na destabilizaciju situacije na Kosovu, ali je poručio da svakako neće doći do destabilizacije na administrativnim prelazima.

Vučić je, upitan da li je od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga dobio garancije da će vojna alijansa delovati u slučaju destabilizacije, rekao da će Kfor delovati, ali da različito gledamo na destabilizaciju.

"Neko gleda na postavljanje barikada kao na destabilizaciju, a mi kada se krši nešto što piše u sporazumima, kao što je kada kosovska policija upada na sever KiM", objasnio je on.

Svakako, kaže, NATO ne sme da dozvoli otvoreni sukob bilo koga na KiM, jer to piše u Rezoluciji 1244.

"U rezoluciji piše još svašta ali nikoga briga. Piše i na tarabi svašta, pa se niko ne zaleće...", rekao je on.

Vučić je istakao da sigurno neće doći do destabilizacije na administrativnim prelazima, već da je to moguće samo negde drugo.

Vučić kaže da su Albnaci uvek dobijali manje ili više podršku Kvinte koja je uvek stala na krajuy uz svoje čedo.

"Rekli su, mi hoćemo da promenimo tablice, u skladu sa sporazumom iz 2011", kazao je predsednik Srbije.

Kaže da tačka 7. o slobode kratanja tog sporazuma kaže da će vlasnici automobila sa prebivalištem na KiM koristiti rks ili ks tablice i da će svaka strana uložiti maksimalne napore da obezbedi sprovođenje, kao i da će prviremena mera vlasti u Beogradu biti da omogućiti vozilima sa Kosova koji imaju ks tablice da putuju preko njene teritorije ili na njenu teritoriju.

Dodao je Vučić da je u Briselu Kurti rekao da svi moraju da imaju rks tablice, a ne ks koje izdaje Unmik koje su statusno neutralne.

Vučić je rekao da je Priština ukinula ks tablice protivrapvno 17. 9. 2020. godine.

Kako je naveo, naša strana je rekla da ne moraju da budu km table i da mogu i ks stagusno neutralno, ali da je albanska strana kao oparena skočila i rekla da neće statusno neutralne table.

U sporazumu iz 2011. u tački 3 se ističe, svaka strana može primeniti lične karte praćene pisanim ulazno izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju, rekao je Vučić i dodao da su Albanci rekli da hoće da izdaju dokument kao što centralna Srbija izdaje njima kada ulaze u centralnu Srbiju, ali i za Srbe sa severa KiM.

Vučić je rekao da je naša strana pristala da izdaju koji god hoće papir za Srbe sa centralne Srbije, ali da mogu da izdaju papire Srbima sa KiM, jer oni nisu druga strana niti su u tranzitu.

"Jedino im je stalo da se unište životi Srbima na KiM. Baš ih briga za mene. Odbili smo jer je jedini smisao mučenje i proterivanje Srba na severu KiM", dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da je našoj strani bilo stalo da napravimo sporazum po gotovo svaku cenu kako se ne bio ugrozio život nijednog čoveka na KiM, ali da nisu hteli da prihvate.

Ustanovili čudna kretanja nekih lica na severu

Predsednik Srbije istakao je da su pojačane sve vrste obaveštajnih aktivnosti na severu KiM.

"Na vreme smo obavestili lica koja se nalaze na listi za likvidaciju prištinskog režima, koju su pojedine spoljne službe odobrile. Ustanovili smo čudna kretanja nekih lica. Na severu KiM boravila je grupa Čerkeza i Čečena sa dva cilja, a jedna je opservacija na severu, i dodatno vrbovanje Albanaca za sukob u Ukrajini", naglasio je on.

Vučić je kazao da se radi o licima povezanih sa poznatim protivnicima čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Oni su se, 3.avgusta, u Zubinom Potoku sastali sa jednim turskim državljaninom, i na severu su proveravali spremnost Srba za suprostavljanje vlastima u Prištini, kako bi mogli da dostave te podatke, kako bi se neutralisale oružane grupe Srba.

Borićemo se grčevito narednih 10 dana

Vučić je poručio da će se boriti grčevito narednih 10 dana, ali da ne zna šta bi moglo biti prihvatljivo rešenje, kada je reč o situaciji na KiM.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako bi moglo izgledati prihvatljivo rešenje u vezi mera privremenih vlasti u Prištini najavljenih za 1.septembra, rekao da je njegov posao da pregovara i da će dati sve od sebe.

„Kenedi je 1961. godine rekao „najgore je pregovarati sa onima koji kažu „to što je moje je moje, a što je tvoje o tome možemo da pregovaramo“. E takvi su Albanci“, dodao je on.

Naglasio je da će voditi deset dana grčevite borbe da se postigne rešenja.

„Ali i ako ne postignemo živeće ovaj narod i posle toga“, poručio je Vučić.

Vučić je preneo da je irski deo komande Kfora sprečio dolazak kosovske policije u NATO baze posebno na sever, dodajući da bi to bilo svakako protivno svim sporazumima.

"Tamo su da bi zaštitili srpsko stanovništvo od divljanja albanske policije, a ne Srba od Srba. Molimo da rade što im je mandat", poručio je Vučić.

Priština iznela predlog u šest tačaka, zahtev za priznanje

Predsednik Srbije je predstavio predlog u šest tačaka koji mu je prištinska delegacija ponudila u Briselu, a u kome je zahtev za međusobno priznanje i pokušaj da se problem odnosa zvaničnog Beograda i Prištine proširi i na jug centralane Srbije, kao i ponovno razmatranje dogovora o ZSO.

"Njihova ideja je Generalni sporazum od šest tačaka koji podrazumeva pod jedan uspostavljanje bilateralnih odnosa koji podrazumevaju međusobno priznanje i nesmetanje ulaska Kosova u sve međunardne organizacije. Drugo je rešavanje problema iz prošlosti, rešavanje pitanja nestalih, konstatovanje i rešavanje silovanih osoba, raseljena lica, uništenje privartne i javne svojine i vraćanje artefakata umetničkih koje je, kako su naveli, Srbija opljačkala sa Kosova i isplata ratne odštete koju Srbija treba da plati", naveo je predsednik Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Dodao je da je treća tačka "saradnja u budućnosti", ali da to još niko nije razumeo o čemu se radi.

"Četvrta je da ono malo Srba na KiM ima ista prava kao Albanci u Bujanovcu i Preševu. Nije Kosovo samo problem, nego da se to proširi i na centralnu Srbiju. Peto je ponovno razmatranje dosad postignutih sporazuma na šta su i ljudi iz EU vrlo negativno reagovali. Dakle, ono što im se ne sviđa, a to je ZSO, idemo na ponovno razmatranjem jer u to vreme je bila neka kriminalna vlada na Kosovi, a sad je divna i prepoštena vlada, pa mora ponovo da se ti sporazumi razmatraju da vide šta od toga da se primeni, a šta da se ne primeni", preneo je Vučić.

On je objasnio da to nije novi zahtev, ali je na poslednjem sastanku u Briselu prvi put formalno iznet u prisustvu delegacije Srbije.

"Zatim su govorili o važnim datumima iz svoje novije istorije iz kojih bismo mi Srbi morali da naučcimo sve lekcjie. Pomenuli su 1989. godinu i ukidanje autonomije Albancima zatim, 1998, 1999. i veliko oslobođenje, kako oni kažu, uz pomoć NATO-a. Preskočili su 2004, valjda nisu dovoljno crkava i svetinja popalili, zatim su izgovorili 2008. deklaracija o nezavisnosti", rekao je predsednik Srbije.

Bavimo se situacijom na KiM, o mandataru ako bude vremena u utorak

Vučić je izjavio da je za utorak trebalo da bude zakazano Predsedništvo SNS koje bi donelo odluku ko će biti mandatar za sastav nove vlade, ali da je sada preča situacija u vezi sa KiM i da smo, kako je rekao, na ivici provalije.

"Što se tiče mandatara za sastav nove vlade trebalo je u utorak da donesemo odluku, trebalo je za utorak da zakažemo Predsedništvo stranke, videćemo ako budemo imali vremena", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kada će biti doneta ta odluka.

Istakao je da se sada bavi situacijom na KiM.

"Čini mi se da ne razumete ozbiljnost situacije i da smo na ivici provalije, i ne samo mi i ne samo Albanci. Tako da da li će biti dan ili sedam ranije ili kasnije (odluka o mandataru), ne mislim da je ključna stvar", rekao je Vučić.

Preneo je da su predstavici Prištine najviše insistiralii na 2010. godini, kao najvažnijoj za njih zbog presude Međunarodnog suda pravde za koji tvrde da je to najvažniji papir koji imaju.

"Peti datum je 2012. i povlačenje Pitera Fejta koji je sprovodio takozvanu nadgledanu nezavisnost. Oni su time hteli da kažu da oni od tada sami donose doluke, da će naravno uvek da pominju svoje strateško partnerstvo sa Kvintom i Amerikom, ali da ih suštinski baš briga za Ameriku i za sve i da ih niko ne može sprečiti da postulate nezavisnog Kosova mogu sprovesti na svih delovima Kosova, bez obzira što vodimo dijalog i što smatramo da je to deo teritorije Srbije", istakao je Vučić.

Zaključio je da je upravo to razlog veklikog odijuma koji zvanična Priština ima prema bilo kakavom statusno neutralnom rešenju, a i prema KS tablicama.

Zaštitiću Srbe na KiM, bez obzira na političku cenu

Predsednik Vučić rekao je da je njegova najvažnija poruka, koju je preneo i predstavnicima Srba sa KiM, da želi da bude upamćen kao neko ko je čuvao mir i stabilnost, ali svakako kao neko ko će zaštititi Srbe sa Kosmeta od progona i pogroma.

“I to ću uraditi, bez obzira na ličnu političku cenu. Naš narod će biti zaštićen”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, i preneo da je nakon te njegove poruke na sastanku, jedini put kad se mogao čuti aplauz u sali, jer Srbima, kaže, ništa drugo nije bilo potrebno.

Nadam se da će zločinci odgovarati za Petrovačku cestu

Vučić je izjavio da ne zna šta se dešava sa krivičnim prijavama protiv pripadnika hrvatske vojske za zločin nad srpskim civilima u Petrovačkoj koloni, ali da zločinci moraju da odgovaraju bez obzira što ih u Hrvatskoj proglašavaju za heroje.

"Nisam tužilac za ratne zločine, ali sam ponosan na činjenicu da je neko imao hrabrosti posle 27 godina da traži odgovornost za ubijenu srpsku decu i starce. Ta deca koja su pobijena na Petrovačkoj cesti su imala sedam, 11 i 13 godina i nisu ni počela da žive. Onima koji to zloupotrebljavaju da bi govorili kao neko ima nešto protiv Hrvata poručio bih da to nije istina, jer se samo ima protiv zločinaca koji su ubili tu decu", naglasio je Vučić odgovarajući na pitanje N1 nakon sastanka koje je danas održao sa predstavnicima Srba sa KiM.

Istakao je da je za njega "tih osmoro zaklopljenih očiju" veća svetinja od svih napada na njega, državu koju vodi i njegovu porodicu.

"Jer ako nismo u stanju da decu zaštitimo, onda ne zaslužujemo da postojimo kao država. Nadam se da će zločinci odgovarati, oni koji su ubijali decu i pri tome proglašavani za junake, a da se nisu pokajali i otišli na grob da polože cvet", naglasio je Vučić.

Vučić je ponovio da će Beograd čuvati i zalagati se za mir, nalaziti još kompromisnih predloga.

“Sve što možemo, učinićemo da se sačuva mir. I to je ono što mi možemo”, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo i da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj bio veoma korektan tokom razgovora pre nekoliko dana u Briselu, kao i da ne može da kaže da su specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak niti specijalni predstavnik SAD Gabrijel Eskobar, bili nekorektni.

“Teško ćete da me ubedite da ovi (Priština) posve samostalno deluju i da ničiju podršku nemaju. Težak je period pred nama i važno je da budemo suštinski ujednjeni, da brinemo o Srbiji i izaći ćemo iz svega ovoga”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je važno da pazimo, čuvamo i brinemo jedni o drugima.

“Da čuvamo druge od sebe, više nego sebe od drugih, to je čojstvo. Mnogo puta sam rekao, iako mnogi misle da je to fraza - na kraju, pobediće Srbija”, zaključio je Vučić.

Brine me odlučnost Srba da pruže otpor albanskom nasilju

Vučić je izjavio da ga brine što vidi odlučnost srpskog naroda da pruži svaku vrstu otpora albanskom nasilju na KiM.

"Da postoji svaka vrsta otpora našeg naroda albanskom nasilju, ta želja je nedvosmislena. Apsolutno, ta želja je nedvosmislena i to je ono što me najviše i brine, što znači da je doteralo cara do duvara i da ljudi više ništa neće da trpe", rekao je Vučić na pitanje N1 o grafitima s porukama "Čekamo vas ovde" sa potpisom "Brigada sever" koji su se, prema pisanju nekih medija, pojavili u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Vučić nije želeo da komentariše grafite i dodao kako su o njima pisali neki albanski mediji, što su preneli neki mediji u Beogradu.

"Od svih ovih stvari koje neko uradi treba da komentarišem grafite? Ne pada mi na pamet", rekao je kategorički predsednik Srbije.

"U veoma smo teškoj situaciji. Tražićemo kompromis grčevito u narednih deset dana, nadam se da ćemo uspeti. Da li verujem u to? Plašim se da će nas, kada budemo uspeli, čekati sledeća krivina, pa sledeća, i plašim se da je Rubik odavno pređen" istakao je Vučić.

On je naglasio da Beograd godinama govori o KS tablicama moleći prištinsku stranu da se to produži posle 2021. godine.

"Onda su oni jedva čekali da ih ukinu u potpunosti. Nama ne smeta da to izdaje ko god hoće, samo da budu statusno neutralne. Dogovorili smo s našim narodom da to bude mera kompromisa, ali neće Albanci. Neće ni KS tablice, a kamoli KM. Kažu da mogu sa BG tablama da dođu, zato što to nije Kosovo, a KM je Kosovo. Ne može ni KS, jer su oni međunarodno priznati. To što ih pola sveta nije priznalo i 80 odsto svetskog stanovništva nije ih briga, jer imaju silu kojom to mogu da sprovode u delo. To je njihov argument", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje N1 u čemu je problem sa KS tablicama.

Nisam siguran da Brisel i SAD upravljaju procesima u Prištini

Predsednik Srbije rekao je da Priština traži da se njihov ulazno izlazni dokument izdaje na 90 dana, pa bi Srbi sa Kosova i Metohije 89.og dana morali da izađu i da traže vizu da bi se vratili u svoje kuće u kojima godinama žive.

Vučić je tokom današnjeg obraćanja javnosti obraćanja pokazao i kako izgleda dokument Prištine, navodeći da su zemlje Kvinte uglavnom sa tim saglasne, dok su u Briselu bili korektniji.

On je preneo i da je srpski tim u Briselu tražio da se krene u formiranje ZSO, ali da u uslovima kriznog menadžmenta ne može da krivi ni Evropljane ni Amerikance jer nije siguran da li upravljaju procesima koji se odvijaju u Prištini.

"Bolje sam obavešten od vas, ali nisam siguran", preneo je Vučić svoj utisak novinarima.

Kada bude odluka o Prajdu javnost će biti obaveštena

Predsednik Srbije je izjavio da još nije doneta odluka o održavanju Prajda i da će javnost biti obaveštena o tome.

Vučić je, na pitanje novinara Tanjuga da prokometariše to što se u javnosti spominje da Parade ipak neće biti, rekao da Tanjug izuzetno ceni, ali da sada ne ceni nikoga ko govori o toj temi, bilo da je reč o onima koji napadaju ili hvale Prajd.

"Mnogo prečih briga imamo, odvratni su mi i jedni i drugi koji o tome govore. Samo gledaju kako da stave teret na leđa svojoj državi. I oni koji bi da tukući pedera pored sebe da se bore protiv pedera u sebi, kao i oni koji bi nešto da hvališu a ne razmišljaju o tome kakve sve probleme ima Srbija i šta joj je trenutno natovareno na vrat", rekao je Vučić i dodao da je govorio "pesnički, ne želeći nikoga da uvredi.

Dodao je da njemu lično ne smetaju ni homoseksulaci i da svako ima svoj život i neka radi šta hoće u svoja četiri zida.

"A što u to mešate države, što se ne sklonite taj jedan dan, nemojte da lažete da će sedam dana da bude skup, sedam dana imate svake godine... a samo je jedan dan skup i tako je i ove godine", naveo je Vučić.

Kaže da se ljudi time bave kako ne bismo pričali o pravim problemima

"Šta ćemo sa strujom i naftom? Od 1. novembra nema više ruske nafte, mi smo pod sankcijama. Da ne bismo pričali o problemima sa gasom i mazutom... Samo pričamo o glupostima,to nam je najlakše to najbolje znamo, nema odgovornosti u kafani. Kada bude odluka (o Prajdu) bićete obavešteni", naveo je Vučić.

Letujte gde hoćete, ljudi imaju različite snove

Idite gde god hoćete, svi sa jahtama i milionima koje ste uzeli od svog naroda, poručio je  Vučić povodom izjava u kojima se insinuira da se nekome brani da letuje u Hrvatskoj.

Komentarišući izjavu novinara Ivana Ivanovića da Vučić nikada neće znati kako je to skočiti u more i rasterati jato cipala Vučić je rekao:

"On je u pravu, ja nisam na tom nivou. Za njega je svetinja jato cipala za mene Jasenovac, za njega rezervoar u gliseru, za mene nesto drugo, prihvatam da je on na visem nivou"rekao je on.

Vučić je ocenio i da u tome ima zle namere da bi se reklo da se nekome brani gde će da ide i letuje i naveo kao primer, kako je rekao vlasnika Novosti i Politike ya koga kaže da se odusevljeno slika u majici "Rovinj".

"A on valjda sprovodi diktaturu u Srbiji, a najvise voli Rovinj", primetio je Vučić.

On je rekao i da nisu Hrvati slagali da imaju jahte tamo "i Ostoja i ovi iz Milenijuma...Nisu ih sklonili, nisu i neće".

"Oni samo ne razumeju da ljudi imaju različite snove i ideje. Ja ću ovo isto da govorim i ponavljam, i sa dozom gađenja da gledam u sve njih. Idite gde god hoćete, svi sa jahtama i milionima koje ste uzeli od svog naroda", zaključio je Vucić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"SPROVODI SE PERMANENTAN TEROR NAD SRBIMA NA KOSOVU" Vučić istakao: To polje uvek služi za kafansko prepucavanje na našem političkom nebu

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Avg.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, obraćajući se građanima, da se na Kosovu još od 1999. provodi permanentan teror nad srpskim stanovništvom...Vučić je, objasnio da mu je namera da podnese izveštaj svim građanima o onome što se zbivalo u Briselu, ne samo o tehničkim detaljima,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.