Vučić: Parafiran sporazum o pravosuđu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2015, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Parafiran sporazum o pravosuđu

Dijalog Beograda i Prištine završen je rano jutros u Briselu parafiranjem sporazuma o pravosuđu, kojim se obezbeđuje učešće srpskih sudija na severu Kosova, saopštio je novinarima premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Razgovori su bili teški, ali mislim da smo izvukli maksimum u datim okolnostima“, rekao je Vučić nakon razgovora koji su počeli u ponedeljak uveče, a završili se nešto posle dva ujutro.

Vučić je istakao da je tokom ove runde dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prištinska delegacija na čelu sa premijerom Isom Mustafom insistirala na temama kao što su rasformiranje civilne zaštite na severu i uklanjanje „Parka mira“ na mostu između severnog i južnog dela Mitrovice.

„Mi o tome nismo hteli da razgovaramo, ali smo hteli da razgovaramo o Trepči i Zajednici srpskih opština“, objasnio je premijer dodajući da je sporazum o pravosuđu jedini koji je utvrđen na ovom sastanku.

On je izjavio da je paritet srpskih i albanskih sudija u južnoj Mitrovici 14:11 u korist Albanaca i da će predsednik Suda u severnoj Mitrovici biti Srbin, kao i da je to bolje rešenje nego što je zadato u etničkoj strukturi mitrovačkog regiona.

Vučić je dodao da će u Sudu raditi jednak broj tužilaca Srba i Albanaca, to jest po devet.

Premijer je saopštio da će mitrovački sud imati ogranke i u Zubinom Potoku i Leposaviću, na čemu je srpska strana insistirala.

Vučić je rekao da su razgovori bili izuzetno teški i da su više puta bili prekidani i zahvalio visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini na iskazanom razumevanju.

„Ketrin Ešton je želela da čuje naš plan što dobro pamtimo, a čini mi se da i Federika Mogerini ima takav stav“, objasnio je Vučić.

On je izrazio nadu da će ovaj napredak doprineti da se što pre otvore prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU i dati novi zamajac evropskim integracijama Srbije.

„Ponašanje Srbije biće pozdravljeno i ocenjeno kao ozbiljno“, istakao je Vučić.

On je rekao da zbog teških razgovora dve delegacije nisu stigle da se dogovore o novoj rundi dijaloga i izrazio očekivanje da će to biti uskoro.

Mustafa: Dogovor o pravosuđu važan

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je da je dogovor o pravosuđu važan za Kosovo jer je, prema njegovim rečima, obezbeđen jedinstveni sistem sudstva na celom Kosovu.

"Nastavićemo sa drugim pitanjima tako da svi delovi zemlje budu integrisani i da suverenitet bude zastupljen na čitavoj teritoriji", rekao je Mustafa novinarima, nakon razgovora koji su počeli u ponedeljak uveče, a završeni nešto posle dva ujutro.

Kako je rekao sudije i tužioci će biti sa obe strane , a da još nije doneta odluka o podeli slučajeva.Takođe, kako je rekao, Priština je insistirala na rasformiravanju civilne zaštite, jer se bez rešavanja tog pitanja ne može ići dalje s drugim temama.

Mustafa je rekao da treba i da se otvori most na Ibru i da se osigura sloboda kretanja, a prema njegovim rečima, dva pitanja su u procesu rešavanja - pozivni broj i energetika.

Datum novog sastanka nije utvrđen, ali imajući u vidu teme očekujem da bude uskoro, rekao je Mustafa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.