Vučić: Ne može se očekivati da priznamo Kosovo, a da ne dobijemo ništa zauzvrat

Izvor: VOA, 04.Mar.2019, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne može se očekivati da priznamo Kosovo, a da ne dobijemo ništa zauzvrat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne može očekivati da Srbija prizna Kosovo, a da ne dobije ništa zauzvrat, te da je zato neophodno da Beograd i Priština dođu do kompromisa i da će, ukoliko njega ne bude, uslediti katastrofa. U intervjuu italijanskoj agenciji ANSA čije delove prenose mediji, a povodom predstojeće posete italijanskog premijera Đuzepea Kontea Srbiji planiranoj za sredu, on je rekao da je pitanje promene granica kontroverzna tema, pošto ne priznaju svi iste granice, zavisno od toga da li su priznali nezavisnost Kosova ili ne. "Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje građane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa koji ne predstavlja poraz nego pobedu. Pobedu za budućnost Srbije", naveo je Vučić i dodao da očekuje da kompromis bude postignut uz pomoć Evrope, ali i podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja. On kaže da nikada nije imao tajne sastanke s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, kao što su što tvrdili neki mediji, i ocenio kao "čiste laži" navode o postojanju nacrta konačnog sporazuma između Beograda i Prištine. Ponovio je da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Srbi i Albanci, po njegovim rečima, dva su najveća naroda na Balkanu i izuzetno je važno da se dogovore kako bi se garantovala regionalna stabilnost. NATO napad 1999. - bolna stranica Vučić je najavio da će na jugu Srbije 24. marta biti organizovana centralna komemoracija za žrtve NATO bombardovanja od pre 20 godina, koje je NATO izveo protiv Srbije u poslednjoj fazi rata na Kosovu. "Za nas je ovo težak mesec i bolno sećanje. Srbi smatraju da su doživeli nepravdu pre 20 godina i tako misli 99 odsto stanovništva", rekao je Vučić i naglasio da je to jedan od glavnih razloga zbog kojh Srbija ne želi da pristupi zapadnoj vojnoj alijansi. "Uprkos tome, održavamo dobre odnose sa Alijansom i njenim državama članicama. Ali ne želimo da uđemo i ostajemo neutralni", rekao je Vučić. Protesti - demokratsko pravo Sve dok ne bude nasilja i sukoba, protesti su demokratsko pravo, rekao je Vučić govoreći o demonstracijama koji se veće nedeljama održavaju širom Srbije. "Svake godine vidimo proteste i demonstracije, neka slobodno protestuju", rekao je Vučić. "Nemaju planove ni programe, i jedina stvar koja ih ujedinjuje je mržnja protiv mene", kazao je predsednik Srbije, koji je u isto vreme negirao da drži medije pod jakom kontrolom.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pahor u Tirani: Ne podržavam ideju promeni granice

Izvor: RTS, 05.Mar.2019, 11:42

Slovenački predsednik Borut Pahor, koji boravi u zvaničnoj poseti Tirani, izjavio je da ne podržava ideju o promeni granice između tzv. Kosova i Srbije. . Borut Pahor je to rekao nakon sinoćnjeg susreta sa albanskim predsednikom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.