Vučić: Da sam ja rekao nešto o ujedinjenju Srba u regionu, visio bih u Briselu umesto zastava

Izvor: RTS, 20.Apr.2017, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Da sam ja rekao nešto o ujedinjenju Srba u regionu, "visio" bih u Briselu umesto zastava

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je da izjave u vezi sa ujedinjenjem Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu.
Aleksandar Vučić je na konferenciji za štampu rekao da je to reagovanje Srbije na izjavu albanskog premijera Edija Rame i istakao: "Da sam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ja izjavio nešto o ujedinjenju svih Srba u regionu, okačili bi me u Briselu umesto zastava koje tamo stoje."

Premijer je ukazao da izjave u vezi sa ujedinjenjem Kosova i Albanije ne doprinose stvaranju atmosfere saradnje i rada na zajedničkim projektima i istakao da su mir i stabilnost prioritet.
Vučić je dodao i da je svima jasno da se to neće dogoditi bez obzira na nečije želje.
"Mi nikoga nećemo da vređamo, nećemo da pretimo nikakvim izjavama. Razmišljamo pre svega o ekonomskom napretku Srbije", rekao je Vučić u vezi sa nedavnim izjavama albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova.
Ne razume, ipak, zašto svima pada na pamet da negde pričaju o promenama granica i sukobima, i srećan je što u Srbiji o tome niko ne priča.
Premijer je poslednje izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije okarakterisao kao pretnje, jer, primetio je, ne može se ostvariti ujedinjenje svih Albanaca ako se ne uđe u sukob i to sa nekoliko država u regionu.
Vučić je zato rekao da moli sve da ne daju takve izjave, da je ovo vreme informacija i tehnologije gde se sve čuje i zna i nije u "ograničenoj upotrebi, te je stoga posle tako nečega teško razgovarati o prijateljstvu".
Ako imate tužbu za genocid, pa najavu o ujedinjenju svih Albanaca, onda neka mi neko kaže o čemu je tu reč, dodao je premijer.
Kaže da "neki mogu da izgovaraju šta hoće, a da je odgovor EU, na žalost, gotovo nemušt".
Premijer moli EU da daje jasne stavove i sudove o onome što se oko nas dešava.
Kako je rekao, Srbija neće pozivati na ujedinjenje, razjedinjavanje, već samo na stvaranje novih vrednosti u ekonomiji, i dodao da stoga i insistira na jačem povezivanju država u regionu u tom smislu.
"Voleli bismo da svi drugi na tome rade i zato ćemo mi da nastavimo da insistiramo sa još većom žestinom na stvaranju jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu jer smatramo da je to jedini i najbolji mogući lek za sve ove pretnje, priče", smatra Vučić.  
Premijer je, odgovarajući na pitanja, rekao da Srbija ne razmišlja o prekidu dijaloga u Briselu uprkos ovakvim pretnjama, jer je dijalog u Briselu važan i uvek mora da se razgovara.
Srbija je uvek spremna za nastavak razgovora, precizirao je Vučić i ponovio da ponekad ne razume ljude iz regiona kad se izjašnjavaju o određenim pitanjima.
"Sledi, prvi put, povećanje plata i u javnom sektoru"
Premijer je rekao da neće ni u aprilu biti deficita, i da će to omogućiti, ako se ovako nastavi, povećanje plata i više para za penzije.

Vučić je ukazao da na današnji dan budžet Vlade ima suficit od 20,4 milijarde dinara, da predstoji isplata drugog dela penzija, ali da će april završiti u suficitu.
Podsetio je da je usvojenim budžetom i planom MMF-a predviđeno da imamo 53 ili 54 milijarde deficita.
"Već sada mogu reći da nećemo imati deficit zaključno sa 30. aprilom. Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštedimo 470 miliona evra u prva četiri meseca", objasnio je premijer.
Istakao je da na osnovu tih rezultata sada možemo da ulažemo novac i podstičemo razvoj odbrambene industrije.
"Ako se ovako nastavi, doći ćemo do povećanja plata za vojnike i policajce, ali i prvi put za javni sektor i javnu upravu", ukazao je Vučić.
Napomenuo je da je u planu i povećanje penzija, ali i dodao da jedan odsto povećanje penzija znači 40 miliona evra.
"Ali i za to ćemo imati više novca", naglasio je Vučić.
Cilj Vlade je i da se održi trend rasta srpske privrede i posle tri procenta planirana za ovu godinu, u 2018. dostigne rast od tri i po odsto. To je sve analizirano na sednici Vlade Srbije posvećenoj rastu bruto društvenog proizvoda, kojoj su prisustvovali predstavnici Svetske banke.
"Za odbrambenu industriju injekcija od 43 miliona evra"
Fabrike odbrambene industrije Srbije dobiće u narednom periodu "direktnu investicionu injekciju" od 43 miliona evra iz republičkog budžeta kako bi unapredile svoje poslovanje, i kako bi sa očekivanih 550 miliona dolara ove godine, izvoz do 2020. iznosio 750 miliona dolara, rekao je Vučić.
"Prošle godine što je gotovo trostruko više nego 2012, izvezli smo naoružanja i opreme u vrednosti od 483 miliona dolara. Naš je plan da do 2020. godine to bude minimalno 750 miliona dolara a mislimo da možemo i bolje od toga, tako da nam to postaje grana privrede koja dramtično podstiče naš izvoz, rast i dalje zapošljavanje", kaže premijer. 
Na konferenciji za medije posle sastanka sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije Srbije, javnim preduzećem "Jugoimport SDPR" i tri remontna zavoda, premijer je rekao da bi novac koji država troši za kapitalna ulaganja trebalo da bude veći i da se koristi pametnije, odnosno na način da se u budućnosti vrati kroz veća primanja radnika i veće profite radnika.
"Zato smo danas imali važan sastanak sa predstavnicima svih fabrika namenske industrije, svih remontnih zavoda, opitnih centara, pribojskim FAP-om i svih osam osnovnih fabrika, sa izuzetkom 'Krušika', koji u ovom trenutku nije tražio novac, jer su zaposlili više od 1.000 ljudi u odnosu na prethodni period i rade dobro", rekao je Vučić.
Kako je dodao "Zastava oružje" iz Kragujevca trebalo bi da dobije 9,7 miliona evra, "Prva petoletka" iz Trstenika 3,5 miliona evra, "Teleoptik" iz Zemuna 6,8 miliona evra, "Sloboda" iz Čačka dva miliona, "Milan Blagojević" iz Lučana 4,4 miliona evra.
Za izgradnju zgrade nove fabrike "Prvi partizan" iz Užica dobiće četiri miliona evra, pribojski FAP 2,5 miliona evra, Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" iz Batajnice četiri miliona evra, Tehničko-remontni zavod iz Čačka tri miliona evra i Tehničko-remontni zavod iz Kragujevca dva miliona evra.
Premijer je dodao da za "Prvu iskru" iz Bariča u ovom trenutku nije potreban novac jer je, kako je rekao, već ranije uloženo u tu fabriku.
"Sveukupno to je oko 42,5-43 miliona evra, što je direktna investiciona injekcija u našu namensku industriju, koja nije došla od proizvođača, već od države i to država može da uradi kada ima zdrave javne finansije", rekao je Vučić.
Vučić je istakao i da će u nova tri objekta u opitnom centru u Nikincima biti uloženo 174 miliona dinara, odnosno oko 1,5 miliona evra.
Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da se od izvoza proizvoda odbrambene industrije ove godine očekuje 530-550 miliona dolara, i da je plan, na osnovu napravljenih računica, da do 2020. to bude 750 miliona dolara.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: "Mi ne pretimo, druge molimo da vode računa šta iznose u javnost"

Izvor: BKTV News, 20.Apr.2017

"Izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja", rekao je danas premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić i zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu. ..Vučić je na konferenciji za štampu rekao...

Nastavak na BKTV News...

Vučić se oglasio povodom pretnji Rame i Tačija o ujedinjenju Kosova i Albanije

Izvor: Telegraf.rs, 20.Apr.2017

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu...Vučić je na konferenciji za štampu...

Nastavak na Telegraf.rs...

VUČIĆ O RAMINOJ IZJAVI: Mi ne pretimo, druge molimo da vode računa šta iznose u javnost

Izvor: Večernje novosti, 20.Apr.2017

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim BEOGRAD - Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da izjave vezane...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.