Vučić: Ako se Priština ne smiri, bićemo pet puta uspešniji u povlačenju priznanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2020, 11:36

Vučić: Ako se Priština ne smiri, bićemo pet puta uspešniji u povlačenju priznanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da obećava da će Srbija biti petostruko uspešnija u otpriznavanju nego Priština u akciji priznavanja, ukoliko kosovske vlasti krenu u kampanju daljeg priznavanja nezavisnosti I članstva u međunarodnim organizacijama.

Vučić je, povodom najave prištinskog premijer Avdulaha Hotija da će sa međunarodnim partnerima Priština nastaviti da lobira za članstvo u međunarodnim organizacijama, iako je prekid te kampanje bio uslov >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za nastavak dijaloga, rekao da je očigledno da reč Albanaca iz Prištine I potpis ne znače ništa.

"Potpis za ZSO, kao I reč koju su dali Grenelu, očigledno ne znači ništa", podvukao je on.

Vučić je kazao da nije iznenađen što niko iz međunarodne zajednice ne reaguje, jer oni to ne čine ne što su oduševljeni time, već što je na kraju za njih normalno da Priština traži dodatna priznavanja nezavisnosti I članstva u međunarodnim organizacijama.

"Pred nama će reći formalno neku reč, ali im suštinski zameriti neće", podvukao je on.

"Moramo da čuvamo mir I stabilnost, da ne gubimo nerve ni na koji način. Da pokazujemo da smo pouzdan partner, racionalni ljudi, koji žele mir i kompromis. Mi ćemo sada sačekati da vidimo prvu organizaciju u koju žele da se učlane ili neku zemlju koja bi priznala. U danu kada bilo šta od toga saznamo, ako ih ne umire njihovi mentori, nastavićemo sa akcijom povlačenja priznanja", najavio je on.

Obećao je da će Srbija petostruko biti uspešnija od Prištine u njenoj akciji.

"Molim da povedu računa, jer sve što rade unosi dodatno nemir i nesigurnost i ceo region uvodi u apsolutnu nestabilnost. Nemojte da potcenjujete Srbiju, njene službe, misleći da ćete podizanjem tenzija na jugu u centralnoj Srbiji moći da svoje ciljeve na Kosovu ostvarite", poručio je on.

Vučić je kazao da treba zajedno da se borimo za bolji život, i da ako neko misli da će bilo kakve mirne ili oružane provokacije moći da koriste za ostvarenje svojih ciljeva, taj film neće gledati.

Kazao je da je bilo planirano da se razgovara o ekonomiji, a prištinska strana je došla sa zahtevom za ratnu odštetu.

"To je njima ekonomija. Pošto nemaju fabrike, ulaganja, hajde da nam Beograd da pare. Mi o tome da razgovaramo nećemo", podvukao je on.

Vučić je kazao da dijalog mora da se nastavi, ali da je očigledno da se Prištini ne mili mnogo da razgovaraju.

"Ako je sve što mislite "hajde, dođi da potpišeš nezavisnost", nemojte ni da zovete. Naše je da budemo za dijalog, tražimo rešenje, ali neka se junače i busaju u prsa, bolje oni nego mi", zaključio je on.

Priština dobila hamere od SAD, teško da će Nemačka dati "leoparde"

Amerikanci, Turci i Nemci brinu o svom čedu, kaže predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući vest da je i drugi kontigent oklopnih vozila iz SAD stigao na Kosovo i Metohiju.

Vučić kaže da su srpske bezbednosne službe upoznate sa tom dostavom i da Srbija istog sekunda zna šta stiže na KIM, te dodaje da su hameri stigli na KiM 20. jula.

"Mi znamo šta oni dobijaju i šta imaju", kaže Vučić i dodaje da je zato pre neki dan rekao da teško da će na KiM iz Nemačke biti isporučeni "leopard" tenkovi.

Vučić kaže da su hameri lepa vozila, ali da ta mala "četiri puta četiri" vozila ne bi poredio sa velikanima "šest puta šest ili osam puta osam".

"Amerikanci, Turci, Nemci, svi oni brinu o svom čedu... I to je sve u redu. Ovako je lepo, za izložbu", primetio je predsednik u odgovoru na pitanje novinara u Sremskoj Mitrovici, gde je obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" i prisustvovao prikazima sposobnosti tenkovske čete i modernizovane artiljerijske baterije sistema "Oganj".

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga Rahman Rama za Radio Slobodna Evropa danas je za Slobodnu Evropu potvrdio da je drugi deo kontingenta oklopnih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država stigao na Kosovo i Metohiju u subotu.

Prema njegovim rečima, dopremanje ovog kontingenta povezano je sa sporazumom koji je tzv Kosovo potpisalo sa SAD prošle godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ako Prištinu ne umire mentori, nastavljamo sa akcijom povlačenja prizna

Izvor: RTS, 26.Jul.2020

Srbija će nastaviti sa akcijom povlačenja priznanja, ukoliko kosovske vlasti krenu u kampanju daljeg priznavanja nezavisnosti i članstva u međunarodnim organizacijama, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. . Aleksandar Vučić navodi da ga nije iznenadila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.