Vučić: Ako bude kompromisa sa Albancima, građani odlučuju na referendumu

Izvor: B92, 27.Maj.2019, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ako bude kompromisa sa Albancima, građani odlučuju na referendumu

Predsednik Srbije dva i po sata u skupštini govorio o Kosovu, opozicija bojkotuje sednicu.

Ako Srbija ne pristane na kompromisno rešenje oko Kosova i Metohije, postoji opasnost da izgubi sve, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sednici skupštine koju je obeležio bojkot većine opozicionih poslanika.

On je rekao da je skeptičan po pitanju kompromisa, ali je najavio da će, ukoliko do njega dođe, građani odlučivati na referendumu koji će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavezujući.

"Govor Aleksandra Vučića u Skupštini bila je samo jedna od političkih akcija kojom se lažira društveni dijalog o Kosovu", kaže za BBC na srpskom Dušan Spasojević, politikolog i docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Vučić je kazao i da će ukoliko se građani ne budu izjasnili za postignuti dogovor sa Prištinom on podneti ostavku.

"Ustavom smo obavezni da pitamo narod, ako narod donese suprotnu odluku istog dana ću razume se podneti ostavku i nikakvih problema nema. Dok se nalazim na ovom mestu poštovaće se volja naroda", rekao je Vučić tokom govora koji je trajao duže od dva i po sata.

Istakao je i da je potrebno prestati sa obmanjivanjem javnosti.

"Nema Srbije, nema naše vlasti na Kosovu, sem suštinski u zdravstvu i školstvu".

Vučić je naveo i da će ukoliko ne bude postignut kompromis sa Prištinom, Albanci napasti Srbe na Kosovu.

"U slučaju da nema kompromisa Albanci će napasti Srbe na Kosovu. Iako je teško i znamo da je na Kosovu NATO, mi pogrom Srba nećemo dozvoliti. Neće biti ponovo Oluje i Bljeska", rekao je Vučić u Skupštini Srbije podnoseći izveštaj o Kosovu.

O ovim tvrdnjama Srbija je, kaže Vučić, upoznala međunarodnu zajednicu, pošto je načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović obavestio o tome komandanta NATO.

Uoči početka sednice došlo je do incidenta između poslanika Dveri i SRS-a. Navodno, poslanici Dveri nisu hteli da se sklone kako bi prošao automobil u kojem je bio lider radikala Vojislav Šešelj.

Najpre je došlo do verbalnog okršaja kada je Šešelj dobacio uvredljive reči poslanicima Dveri, a onda je došlo i do guranja.

Uoči početka sednice došlo je do incidenta između poslanika Dveri i SRS-a. Navodno, poslanici Dveri nisu hteli da se sklone kako bi prošao automobil u kojem je bio lider radikala Vojislav Šešelj.

Najpre je došlo do verbalnog okršaja kada je Šešelj dobacio uvredljive reči poslanicima Dveri, a onda je došlo i do guranja.

Rasprava o Kosovu u parlamentu za Dušana Spasojevića ima sličan značaj kao i unutrašnji dijalog i odlazak predsednika Vučića na sabor Srpske pravoslavne crkve:

"Više je ideja da se proizvode politički događaji, nego da se zaista polemiše."

Spasojević komentariše da je obiman deo govora prvi čovek Srbije utrošio na "snižavanje očekivanja javnosti i pripremanje govora za odluku koja neće biti dočekana pozitivno, a to je priznanje Kosova".

Prethodnih meseci glavne zamerke opozicije odnosile su se na to što Vučić nije upoznao javnost o planu za rešenje kosovskog problema.

"Nema smisla da govorim do detalja, magao sam danas da iznesem sve planove, sve mape, da govorim o svakom selu i zaseoku ali to ne mogu i ne smem jer ne odlučujemo mi sami ni o čemu, odlučuje i druga strana, a odlučuju još više oni koji podstiču drugu stanu na sve ono na šta su ih podsticali do danas", rekao je Vučić.

Na sednicu nije došao deo opozicije koji i dalje bojkotuje rad parlamenta i koji ističe da je sednica o Kosovu "farsa" aktulene vlasti i "fingiranje dijaloga".

Iz opozicije navode i da građani od predsednika Srbije neće čuti ništa novo, niti će biti iznet bilo kakav predlog o rešavanju kosovskog pitanja.

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Ako bude kompromisa sa Albancima, građani odlučuju na referendumu

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2019

Predsednik Srbije dva i po sata u skupštini govorio o Kosovu, opozicija bojkotuje sednicu...FONET/Aleksandar BardaAleksandar Vučić u skupštini..Ako Srbija ne pristane na kompromisno rešenje oko Kosova i Metohije, postoji opasnost da izgubi sve, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.